Recension: Jack Ryan: Shadow Recruit

eye eye

Jackryan
Chris Pine och Kevin Costner i Jack Ryan: Shadow Recruit

Regi: Kenneth Branagh
Manus: Adam Cozad, David Koepp, rollkaraktärer skapade av Tom Clancy
Skådespelare: Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley, Kenneth Branagh m.fl.
Land: USA, Ryssland
Genre: Action, drama, thriller
Ålder: 15 år
Speltid: 105 min.
Svensk biopremiär: 17 januari 2014
Länk till IMDb

Mission Impossible i light version
USA: s egen James Bond, Jack Ryan, är tillbaka i en femte film och med en fjärde huvudrollsinnehavare.

Denna gång är det Chris Pine som spelar den amerikanske superanalytikern. Filmen inleds med en ung Ryan, som pluggar ekonomi i London, och väljer att avbryta sina studier för att ta värvning efter 9/11. Väl hemma efter en olycka rekryteras han av CIA och blir satt på att avslöja ekonomiska transaktioner till terroristorganisationer. När han snubblar över ett antal ryska konton blir hans uppdrag plötsligt livshotande.

Detta är den första filmen om Jack Ryan som inte bygger på en bok av Tom Clancy, men den håller någorlunda stämningen från de tidigare filmerna. Karaktären Ryan har uppgraderats till nutid och hans analyser innefattar ekonomi på Wall Street, men också sociala mediers värld.

När Ryan väl hamnar i hetluften ändras lite av filmens trovärdighet och börjar mest påminna om en lättare version av Mission Impossible. Datorer måste hackas på plats, det förekommer ett antal spårningssändare och andra tekniska grunkor, men det fungerar ändå inledningsvis.

Det är filmens andra hälft som börjas kännas lite för bekant. Endimensionella skurkar, skakiga biljakter och ett klipparbete som är under all kritik för en storproduktion som denna. Visst, regissören Kenneth Branagh styr skutan med säker hand och det är både snyggt och välproducerat, men det känns som om man hafsigt kortat ned en betydligt längre film. Dessutom blir det lite väl patriotiskt och manuset lite för orealistiskt även för denna genre.

Chris Pine i huvudrollen gör en solid insats som förvirrad agent, men man stör sig i längden på hans hundvalpsliknande uttryck. Kenneth Branagh, som skurken, är farligt nära överspelets rand, men han räddar ansiktet i en utmärkt scen med Keira Knightley. Keira, som spelar Ryans flickvän Cathy Muller, känns annars mest som utfyllnad.  Plus dock för Peter Andersson i en liten biroll som säkerhetsagenten Dimitri Lemkov och den gamle balettdansören Mikhail Baryshnikov som korrumperad rysk tjänsteman.

Två filmögon av fem
2014-01-14
RobertLindberg

Robert “Redec” Lindberg