Recension: Bamse och tjuvstaden

eye eye eye eye eye

bamse 

Regi: Christian Ryltenius
Manus: Johan Kindblom och Thomas Tivemark
Röster: Peter Haber, Morgan Alling, Steve Kratz, Magnus Härenstam, Ia Langhammer, Tomas Bolme och Leif André m.fl.
Längd: 65 min.
Barntillåten
Svensk biopremiär: 17 januari 2014
Producent: Jon Nohrstedt
Distributör: Nordisk Film
Länk till IMDb

En rolig film för alla och värdig Bamsearvet.
Att göra björnen som älskats i över 40 år som långfilm, dessutom med nya röster är, ett tungt ansvar att axla. Men efter att ha sett Bamse och Tjuvstaden, i sällskap med min femåring, betvivlar jag inte att det kan bli en av årets bästa barnfilmer.

Peter Haber som Bamse, Morgan Alling som Lille skutt, Shelby Niavarani som Vargen, Ia Langhammer som Farmor och Magnus Härenstam som elaka Reinard Räv, bland flera. Alla gör en fantastisk insats. Rösterna är precis så som man har föreställt sig att de ska låta, om inte Olof Thunberg, som tidigare, lagt röst åt samtliga karaktärer.

Manuset är både roligt och småläskigt med ett slut á la Rune Andréasson, som skapade serien om Bamse, att ”den som är dum har bara inte fått hjälp att vara snäll”.

Reinard Räv har tröttnat på att Bamse och snällheten styr i staden. Rövarna har blivit trädgårdsmästare och använder sina stora sablar till att klippa gräs och plocka bär. Knocke och Smocke har efter otaliga biljakter från polis blivit så duktiga på att köra bil. att de numera är bilskollärare. Men Reinard Räv lyckas väcka deras och andra före detta tjuvars skurkpersonligheter till liv och tjuvligan skrider genast till verket.

Farmor blir kidnappad till Tjuvstaden i Trollskogen för att förhindras att göra dunderhonung till Bamse. Bamse jagar efter henne, eftersom han utan dunderhonung bara är en vanlig björn, men Bamse blir Reinards fånge.

Reinard Rävs plan har lyckats och han tänker ta över Bamsestaden. Men han har glömt en sak, nämligen Nalle Maja, Bamses lika starka dotter. Hon tar hjälp av sina vänner Husmusen och Katten Janson och äventyret är igång.

Bamse och Tjuvstaden är en rolig film för både stor och liten med både fantastiska röstprestationer, jättefin musik, och en helgjuten story värdig Bamsearvet.

Bamse och Tjuvstaden får fem filmögon.
2014-01-10
MariaLjuslin3

Maria Ljuslin