Recension: Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Fascinerande, kittlande provokativ bildkonst
Regissör: Gero von Boehm
Medverkande: Charlotte Rampling, Isabella Rosselini, Grace Jones, Anna Wintour, Claudia Schiffer, June Browne Newton, Susan Sontag, Marianne Faithful m.fl.
Genre: Dokumentär
Speltid: 90 min.
Land: Tyskland
Svensk biopremiär: 8 januari 2021
Distributör: Edge Entertainment

Helmut Newton föddes 1920 i en rik judisk familj och växte upp i Berlin, som beskrivs som ”allt går”, syftande på den förföriska dekadensen staden enligt ryktet den stod för. Newton fick plats som tonåring hos en kommersiell fotograf, Yva, som senare dog i förintelsen. Newtons judiska familj var förstås under bevakning under den tyska nazistregimen och Helmut Newton flydde 1938 till Australien, där han arbetare som fotograf. Där träffade han också sin livspartner June Browne som blev hans hustru och som stödde honom i hans arbete.

Paret bosatte sig i Paris och Newtons utveckling passerade den konservativa modefotograferingen. Han påverkades både av landets politiska och kulturella förändring i 60-talets Frankrike, men bar också med sig den estetik som grundlades av den tyska filmskaparen Leni Riefenstahl. Han kanaliserade hennes idé om både unga mäns kroppsliga och den ariska kvinnans fulländning, men vävde in sin egen människosyn med männen som accessoarer till starka kvinnors integritet, visuellt beskrivet som långa, slanka, unga kvinnor i provokativa ställningar och utstyrsel, som väckt starka reaktioner i världen. Var han kvinnohatare /misogyn?

Newton försvarade inte direkt sin konstart. Det gjorde i stället hans modeller, som menade att provokationer behövs för nytänkande. De beundrade hans konstnärskap som samtidigt gav dem en bra karriär som modeller och aktörer. Hans bilder publicerades i Vogue och andra modemagasin.

Filmen är en fascinerande djupdykning i konstnärens bildkonst och arbetsmetoder. Kvinnorna är i centrum, givetvis, i de svart/vita bilderna och är vackra och overkliga i sina stilettklackar och dräkter och utstyrsel och miljöer, som är högt varierande och fängslande. Ingen lämnar dem oberörd. Han bilder har haft en stor inverkan inom modevärlden och inom bildkonsten.

De berömda kvinnorna i filmen kallas hans ”medbrottslingar” och med både klarsyn och med glimten i ögat reflekterar de över Helmut Newtons livsgärning och inflytande på fotokonsten av modeller. Bilderna är också en ikonisering av 1900-talets erotiska fantasier om kvinnan som väl speglar Newton egen inre värld av lust och last och estetik.

En hjärtinfarkt 1973 hjälpte Newton att fokusera om sitt konstnärskap, vilket resulterade i mera personliga fotografiska projekt. Helmut Newton skulle fyllt 100 år idag. Han omkom i en bilolycka 2004 i West Hollywod, Los Angeles.

Fyra filmögon av fem.
2020-12-22