Recension: Gruppen

Analytisk, intressant och med oväntade vändningar
eye3
Originaltitel L’Atelier
Regi: Laurent Cantet
Manus: Laurent Cantet, Robin Campillo
I rollerna: Florian Beaujean, Marina Foïs, Matthieu Lucci m. fl.
Genre: Drama
Land: Frankrike
Speltid: 113 min.
Ålder: från 11 år
Svensk biopremiär: 13 april 2018
Svensk distributör: Folkets Bio

I Gruppen samlas ett antal ungdomar av olika bakgrund i den sydfranska småstaden La Ciotat för ett projekt organiserat av arbetsförmedlingen. De ska under några veckor skriva en bok om sin hemort tillsammans med den framstående författarinnan Olivia Dejazet.

Alla ungdomar, utom den franske Antoine, enas ganska snabbt om bokens handling. Antoine har helt andra idéer. Han är en outsider – en politiskt inkorrekt ensamvarg – som tycks göra allt för att provocera de andra. Trots det är det tydligt att han är en överraskande begåvad berättare. Olivia blir nyfiken på denne frispråkige och komplexe unge man. Hon kartlägger honom via sociala medier och söker upp honom i hans hem. Därefter ber hon honom hjälpa till i hennes arbete med den egna romanen. Ju mer hon får reda på om honom, desto mer skrämmer han henne. Är Antoine galen, är han farlig, eller är det bara en yta hon ser?

Matthieu Lucci som spelar huvudrollen som Antoine, debuterar i Gruppen och bär verkligen upp den knepiga rollen med bravur. Man kan riktigt se hur tankarna rör sig bakom pannbenet och jag skulle lätt kunna se honom framför mig som en medlem av exempelvis den franska Främlingslegionen.

Med den multikulturella gruppen hade det varit mycket lätt att halka in i klichéer om den late arbetssökande som bara vill sitta av tiden eller de bråkiga araberna, men den prisbelönte regissören Laurent Cantet lyckas utmärkt med balansen som gör karaktärerna till trovärdiga individer av kött och blod.

Filmen ligger helt rätt i tiden och är ovanligt modig. Istället för att kännas tillrättalagd och politiskt korrekt väcker den till eftertanke och intressanta diskussioner. Första halvan av filmen känns analytisk och argumenterande, men handlingen tar därefter en oväntad vändning och Olivia och Antoine tvingas delar upplevelser där de utforskar sina gränser på ett sätt som gör filmen än mer intressant.

Gruppen är en film vars 11-årsgräns möjligen är tilltagen i underkant eftersom den är så psykologiskt avancerad. Den kan med fördel ses i skolan, som diskussionsunderlag och jag tror att det är en film som kommer stanna kvar i minnet länge.

Jag ger Gruppen tre starka filmögon av fem.
2018-04-13