Recension: Godheten

eye   eye eye

godheten

Regi: Stefan Jarl
Manus: Stefan Jarl, Thommy Berggren
Produktionsland: Sverige.
Kategori: Långfilm, dokumentär
Spellängd: 79 min.
Distributör: Folkets bio.
Premiär: 15 februari 2013 

Om hur girighet urholkar arbetsmoral, hotar etiska värdegrunder och ökar våldet.
Filmen Godheten är en bra, men mörk dokumentär om hur finansvärldens riskfria bonussystem och näringslivets vinstmaximerande skapar löneklyftor, gynnar girighet och korruption i samhället. Tidigare uppmuntrades alla ha god arbetsmoral, känna solidaritet med svaga och kämpa för rättvisa, jämlikhet och demokrati. Men dess värden saboteras i och med att den nya egoismen brer ut sig och accepteras som livsstil, trots att de medför att många slås ut och att våldet i samhället ökar.

Filmen bygger på intervjuer och diskussioner, där man pekar på hur människor i toppen av näringslivet, och framförallt finansvärlden, använder sig av folkvalda politiker för att säkra sina finansiella positioner. Demokratiska och politiska rättigheter skulle annars kunna hjälpa oss att klokare välja och välja bort, men girigheten banar i stället väg för en negativ utveckling av samhället.

Dialogerna, som lyfter fram påståenden om att folkhemmet säljs ut och att våra moderna liv ligger i makten på bankerna, känns trovärdiga. Men de borde illustrerats bättre med fler inslag, som kunde breddat perspektiven. Ribban kunde också höjts intellektuellt och bidragen gjorts mera objektiva för att öka informationsvärdet. 

Det finns filminslag som ger missvisande fokus på sakfrågan och som regissören kunde styrt upp bättre. Vassare klippning kunde också bidraget till större underhållningsvärde. Filmmakarna har försökt satsa på spontanitet och äkthet i uttalanden, men på bekostnad av att filmens viktiga budskap blir oklart. Man kan också känna sig osäker på sanningshalten i vissa intervjuer och som bitvis kan upplevas som både beräknande och styrda.

Presentationerna av Thommy Berggren känns lite väl privata. Trots det angelägna ämnet upplevs filmen delvis som en UR-produktion för gymnasieskolan. Den skiftar väl mycket i kunskapsnivåer och segar i tempo emellanåt. Ljudet var ibland undermåligt, men soundtracket gav bra ton till dokumentären och förstärkte innehållet.

Jämförelserna mellan den äldre samhällsmoralen och den nutidasmoralen hårdras, men man kan ifrågasätta om allt verkligen var bättre förr. De idylliska inslagen med djur och natur ska kontrastera nutidens korruption och girighet, men förenklar diskussionen väl mycket. Naturromantik och det enkla livet på landet känns inte som övertygande alternativ. 

Inslaget om studierna i England om följderna av minskad jämlikhet i samhället var mycket intressanta och gjorde också dokumentärens syfte mera legitimt. Intervjuarens bravorop, som kommentar till den sista diskussionen överraskade dock.

Stefan Jarl vann Svenska kyrkans filmpris för Godheten 2013.

Filmen får tre starka filmögon för sitt viktiga, intressanta och aktuella ämne. Men filmen är ojämn i kvalité och innehåll och kunde strukturerats bättre, vilket också hade gynnat dess budskap.

2013-02-13
AlbertHerranz

Albert Herranz