Recension: Girl

En empatisk film om en 15-årig transflickas svåra väg mot vuxenlivet
eye4
Regi: Lukas Dhont
Manus: Lukas Dhont, Angelo Tijssens
Medverkande: Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Tijmen Govaerts, Katelijne Damen, Valentijn Dhanens, Magali Elali, Alice de Broqueville m.fl.
Filmfoto: Frank van den Eeden
Klippning: Alain Dessauvage
Genre: Drama
Längd: 100 minuter
Land och år: Belgien, 2018
Distribution: Lucky Dogs
Svensk premiär: 18 januari 2019

Den unge belgiske regissören Lukas Dhont har med filmen ”Girl” gjort en empatisk debutfilm om tonårsflickan Lara. Filmen visades nyligen på Stockholms filmfestival och speglar ett viktigt ämne där samhällets kunskap brister stort. Det handlar om tonåriga transpersoners identitetskamp.

För 15-åriga Lara, liksom många tonåringar, är vägen till vuxenlivet ingen dans på rosor. Om möjligt är vägen mot vuxenblivande ännu knaggligare för Lara, vars högsta önskan är att bli prima ballerina. Hon föds nämligen som pojke i fel kropp.

”Girl” är filmen som uppmärksammades stort i Cannes. Filmen har också låtit tala om sig på filmfestivalen i Toronto och blivit Belgiens tävlingsbidrag till Oscar för bästa utländska film. Trots att 2018 års Oscarsvinnare, den chilenska ”A Fantastic Woman” (2017), också tar upp transpersoners levnadsvillkor och därmed kan förminska chansen till statyett, bör ”Girl” ha en ”fair” chans. ”Girl” skildrar trots allt en aldrig tidigare visad historia på film.

I motsats till ”A Fantastic Woman” berättar ”Girl” i första hand inte om samhällets och omgivningens rädslor och trångsynthet gentemot transpersoner. Däremot uppehåller sig ”Girl” nästan dokumentärt vid den svåra medicinska och psykologiska sidan av Laras övergång till kvinna. För att nå sina drömmars mål måste hon genomgå en lång process av hormonbehandlingar och möten med läkare och psykologer innan den könskorrigerande operationen vidtas.

Lara lever i en liten familj och har starkt stöd av sin orolige far Mathias. Bakom henne står också den stöttande vården, delvis även balettskolan och familjens släkt och vänner. Trots förståelse, närhet och kärlek räcker detta inte alltid för Lara. Hon är resultatinriktad och otålig, som den tonåring hon är, och kan tvingas betala dyrt för snabba resultat. Förutom tålamod under den medicinska processen måste Lara underkasta sig balettskolans hårda krav. I tonårsrummet kämpa hon bakom stängd dörr med sin identitet.

Den 16-årige belgiske dansaren Victor Polster har stor del i filmens framgång. Han gör en känslig rollprestation som den sårbara Lara. Insatsen belönades också välförtjänt både i Cannes och Stockholm.

Jag ger ”Girl” fyra filmögon för en empatisk film om en tonårig transflickas svåra väg mot vuxenlivet.
2018-11-19