Recension: Fruitvale station

eye  eye eye eye
fruitvale
Ariana Niel och Michael B Jordan i Fruitvale Station

Originaltitel: Last Stop Fruitvale Station
Regi och manus: Ryan Coogler
Skådespelare: Michael B Jordan, Kevin Durand, Octavia Spencer, Melonie Diaz m.fl
Land: USA
Genre: Drama
Kompositör: Ludwig Göransson
Speltid: 85 min

Svensk biopremiär: 3 januari 2014Distributör: NonStop Entertainment
Länk till Imdb

Kraftfull och trovärdig skildring av en verklig tragedi.
Fruitvale Station
är en stark och mycket gripande film baserad på en sann historia. En tragisk händelse mitt i verkligheten, där en 22-årig afroamerikansk obeväpnad man skjuts i ryggen av polis i Oakland, USA, på nyårsdagens morgon 2009. Han avlider och händelsen ledde till stora upplopp i USA, då ämnen såsom polisbrutalitet och sociala orättvisor aktualiserades.

I filmen får vi inledningsvis se verkliga bilder, filmade med mobiltelefon på tågstationen av passagerare och ögonvittnen. Denna filmsnutt avslutas med en skarp smäll. I nästa scen förflyttas vi tillbaka till nyårsaftonens morgon i hemmets lugna vrå tillsammans med familjen. Det är nyårsafton 2008, det dygn då filmen utspelar sig och som ska bli det sista i Oscar Grants liv. 

Huvudkaraktären i filmen Oscar Grant (Michael B. Jordan) är gift och har en underbar 4-årig dotter, som han älskar mest av allt. Men han är en naiv slarver, som ofta hamnar i trubbel av olika slag. Han har suttit i fängelse, är otrogen och tar inget ansvar, men hans personlighet är charmig, varm och god. En allt starkare vilja till förändring har växt fram och nu är tiden mogen. Han ska bli en bättre man, son och far. Drogerna dumpar han i havet. 

Långfilmsdebuterande Ryan Coogler, som skrivit manus och regisserat filmen, har belönats med Prix de l’avenir, “framtidspriset” i Cannes 2013 och där han fick stående ovationer. Filmen vann både Audience Award ”Publikpriset” och Grand Jury Prize ”Stora jurypriset” vid Sundance Film Festival 2013. 

Ryan Coogler lyckas förmedla den tragiska historien på ett högst trovärdigt sätt. Man anar att han tagit till sig denna starka händelse extra hårt, då han själv är född i Oakland och var runt 22 år då händelsen inträffade.

Michael B Jordan är hyllad för sin rollprestation och har vunnit flera internationella priser för sin insats. Han är som klippt och skuren för sin roll i filmen. Han fick sitt namn av sin far och spelade basket under sin utbildning. Men han har ingen länk till stjärnbasketspelaren Michel Jordan. Övriga skådespelare lyckas också väl med sina roller som t.ex. Melonie Diaz som hustrun Sophina, Octavia Spencer som mamman Wanda och den bedårande söta och duktiga Ariana Neil som dottern Tatiana.

Filmen får fyra filmögon.
2013-11-05
sovirydén1

Sovi Rydén