Recension: Friends with Kids

eye eye eye

friendswithkids.j

Regi: Jennifer Westfeldt
Land: USA
Längd: 107 min.
Filmkategori: Komedi
Premiär: 13 april 2012
Distribution: Noble Entertainment
Ålder: från 7 år

Roligt manus om frihet eller ungar
Kompisgänget festar och knullar runt. När fertilitetsgränsen närmar sig börjar de fundera på familj och barn. Men alla vill inte offra sina fria sexliv. Jason (Adam Scott) och Julie (Jennifer Westfeldt) kompromissar och gör ett barn, men har separata boenden och obundet kärleksliv. Deras vänner lyckas och misslyckas med sina förhållanden och Jason och Julie börjar tvivla på om deras lösning var så lyckad.

Filmens första del är pladdrig och vitsig. Unga, snygga människor med pengar pratar sex och har partyn. Ungar anses störande och begränsar friheten. Fortsättningen på filmen blir också pladdrig och gapig, men med barn skärps samtalen och andra känslor vaknar.

Filmens styrka är dess manus med sina roliga repliker. Castingen är bra och typgalleriet är rätt för rollerna. Ändå blir det lite för ytligt, även som komedi. Humor måste ha en mörk botten för att få stuns. Filmen lyxmänniskor har inga vardagsbekymmer, bara vem de ska ligga med nästa kväll.

Många känner säkert igen sig i hur man tänker inför familjebildning och vad man är beredd att offra. Här hårdras villkoren, men inte tillräckligt farligt för att bli intressant. Slutet blir naturligtvis gott, annars ingen komedi. Men det känns pålagt och konstruerat och varken överraskar eller blir till grand final.

Publiken hade ganska roligt på pressvisningen och de flesta var i filmens målgrupp. Sex och moralkonflikter är ju alltid spännande att skoja om och filmen handlar mest om det. Filmen är välgjord, men stundtals filmad teater med långa samtal i sängar och soffor. Omvärlden finns nästan inte.

Tre filmögon för en underhållande komedi med fyndiga dialoger och ärtiga aktörer.

120404
Jan-Eje Ferling