Recension: Fast & Furious 5 (Fast Five)

eye eye eye eye

fast&fouiress5.j

Regi: Justin Lin
Speltid: 130 min
Premiär: 4 maj 2011
Genre: Action, Thriller
Distributör: United International Pictures

Sensationella actionscener i medioker gangsterfilm
Dom Toretto (Vin Diesel) är yrkesgangster och dömd till 25 års fängelse. Under fångtransporten fritas han av sina kompisar. Gänget behöver stålar och rånar spektakulärt ett tåg på tre värdefulla bilar, varav en innehåller ett chips med viktig info om Rio de Janeiros storgangster Reyes´ (Joaquim de Almeida) verksamhet. Reyes´ jakt på chipset blir början på en osannolik historia, där Dom Toretto och hans gäng bildar team med den okorrumperade poliskårens hjälte Hobbs (Dwayne Johnson) för att bekämpa Reyes gangstersyndikat och lägga beslag på hans förmögenhet.

Filmens actionscener är antagligen de mest påkostade och vidlyftiga som visats. Dom imponerar med sin precision och våldsamhet och har filmens egentliga publika värde. Man anar inga animerade, grafiska knep för att göra det omöjliga möjligt. Här krossas halva Rios trafikleder med stor kraft. I övrigt är det en traditionell polisfilm med kamp mellan onda och onda och goda. En parad av kriminella rollfigurer övertygar knappast mer än serietidningarnas stereotyper. Några korta, sentimentala scener ska intala oss att de hårdkokta skurkarna i botten drivs av kärlek till sina familjer och deras säkerhet.

Men det finns humor i de överdrivet kärva och ordknappa dialogerna. Fighterna mellan muskelbroilerna Dom Toretto och Hobbs är gladiatoriskt kraftfulla. Dom Torettos fåordighet blir rolig när det visar sig att hans smarta B- och C-planer överraskar och förvånar hans kollegor. I slutscenerna går biljakternas biljakt genom huvudstaden, släpandes på ett stort kassavalv, som antas innehålla pallaster med gangsterkungen Reyes dollars. Det är underhållande och komiskt, om än med förutsägbar utgång.

Justin Lin´s regi imponerar. Castingen känns rätt för filmens genre. Filmfoto, filmklipp, ljud och musik bildar en maffig, proffsig helhet, som gör filmen, i sitt fack, till en stark bioupplevelse.

Upplösningen är moraliskt tvivelaktig. Bovarna kommer undan med polisens hjälp och kan njuta det goda livet med Reyes rikedom. Filmen utspelas till stor del i Rios fattigkvarter, favelas, som tyvärr återigen tecknas som ett tillhåll för korrupta, kriminella element. Och som vanligt dödas hänsynslöst ett stort antal bovar och poliser i skottdramerna.

Men film får ändå fyra filmögon för sina fantastiska actionscener och sitt höga underhållningsvärde inom sitt slag.

Jan-Eje Ferling