Recension: Freeheld

Gripande och lysande skådespeleri om lesbiskt pars kamp för rättvisa och jämställhet
Regi: Peter Sollett
Manus: Ron Nyswaner
Medverkande: Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon, Steve Carell, Luke Grimes, Josh Charles m.fl.
Genre: Drama, biografi, romantik
Språk: Engelska
Speltid: 103 min.
Biopremiär: 22 juli 2016
Distributör: Noble Entertainment

Filmen handlar om den sanna kärlekshistorien mellan lesbiska Laruel och Statcie och deras kamp för rättvisa. Laurel Hester (Julianne Moore), en dekorerad kriminalpolis, diagnostiseras med obotlig cancer och vill lämna sin hårt förvärvade pension till sin partner Stacie Andree (Ellen Page). New Jerseys beslutsfattare, ”Freeholders”, konspirerar för att förhindra att Laurel får samma rättigheter. Kriminalaren och Laurels partner, Dane Wells (Michael Shannon), och gayaktivisten Steve Goldstein (Steve Carell), sluter upp i kampen tillsammans med poliser och vanliga medborgare för att stödja parets kamp för jämställdhet. Filmen är baserad på en kortdokumentär från 2007 med samma titel och som vann en Oscar för “Bästa dokumentära kortfilm”.

Oscarsvinnaren Julianne Moore övertygar alltid med sina rollkaraktärer. Vacker och spröd, men trovärdigt gör hon Laurel Hester, som tjänstgjort som polis för delstaten i 23 år. I slutet visas bilder på det autentiska paret och Moore är mycket lik sin förlaga. Oscarsnominerade Ellen Page övertygar på alla sätt i rollen som bilmekanikern Stacie Andrée, en charmig, ung pojkflick som uppriktigt älskar sin Laurel, ”for better or for worse”. De träffas på en volleybollmatch och känner genast en attraktion för varandra. Laurel är orolig för sina kollegors reaktioner, vilket gör parets relation skakig, tills Laurel ställer upp för sig själv och för sin partner och deras kärlek.

Trots sina svårigheter köper de ett litet hus, skaffar hund och känner att de har förutsättningar för att kunna leva ett bra, lyckligt liv tillsammans, men då får Laurel sin cancerdiagnos. Hennes sjukdom är progressiv. Hon börjar kämpa för att Stacie ska få pension som polisänka efter Laurel. Frågan väcker uppmärksamhet i media och blir en fråga för hela landet. Gruppen Garden State för homosexuellas rättigheter stöder paret och deras ledare Steven Goldstein (Steve Carell) kontaktar guvernören i delstaten och ber om hjälp. Laurel oroar sig för att hon avlider före beslutet om parets deras tillkämpade rättigheter.

I juni år 2015 beslöt högsta domstolen i USA att samkönade äktenskap tillåts och legaliseras i hela landet. Flera grupper kämpade emot en sådan lag av både religiösa, politiska och ekonomiska skäl. Men många ansåg att kampen för USA´s lagliga ideal för jämlikhet och rättvisa även ska gälla enkönade äktenskap och så blev det. Det är detta, som är den i sak viktigaste punkten i långfilmen Freeheld. Men i grunden är den en vacker kärlekshistoria. Moore och Page göra båda enastående rollprestationer när känslor pendlar start mellan glädje och sorg. Michael Shannon gör en mycket fin insats som poliskollegan Dane Wells, som stöder paret hela vägen. Steve Carell som den homosexuella aktivisten och rabbin Steven Goldstein är energisk, intressant och rolig.

Freeheld är en väl berättad historia och kommer lägligt till Stockholm Pride 27 till 30 juli 2016. Ett 90-tal filmer om lesbisk kärlek har kommit under åren, vissa lysande och prisbelönade och klart sevärda för alla, oavsett sexuell läggning.

Det blir fyra starka filmögon av fem för Freehelds höga kvalitéer i alla avseenden, inte bara för sitt angelägna budskap och innehåll, utan mera för en välgjord och intagande kärlekshistoria om två kvinnor som älskar varandra djupt och innerligt, i nöd och lust.
2016-07-19