Recension: Free Fire

Skottsäker actionkomedi med säker regi av Ben Wheatley och manus med vassa dialoger
eye3
Regi: Ben Wheatley
Manus: Amy Jump, Ben Wheatley
I rollerna: Enzo Cliente, Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Michael Smiley, Sam Riley m. fl
Genre: Action, komedi
Speltid: 90 min.
Land: England
Svensk biopremiär: 7 april 20017
Distributör: Lucky Dogs

Vid ett möte i Boston 1978 i en övergiven lagerlokal, mellan två irländare och ett gäng som ska sälja vapen, finns det redan spänningar mellan parterna och först verkar först allt gå som planerat. Men så blir det gruff mellan två av männen, Stevo (Sam Riley) och Harry (Jack Reynor), och affärmötet exploderar i en häftig och hämningslös skottväxling.

”Free Fire” är en spännande actionkomedi, om en vapenaffär som går snett. Den hyllade filmskaparen Ben Wheatley, med bland andra ”Kill List” (2011) och ”High Rise” (2015), driver publiken rakt in en häftig skjutfest i en film, som också kan ses som en bitande kritik mot vapenvåld.

Blodiga komedier kan jämföras med filmer av Tarantino, som skickligt berättar med actionvåld, som både roar och skrämmer. Ben Wheatley handhar manus både med kraft och sin märkliga humor. Anklagelser och gliringar blandas med öronbedövande skott i scenbilderna. Figurerna gömmer sig bakom lådor och trasiga fordon för att ta skydd. Händelsen är en våldsam våldsymfoni med mycket energi och som ändå blir en action att låta sig underhållas av, om man kan.

Skådespelarna är Enzo Cilenti som spelar Bernie medverkade också i ”Teorin om allt” från 2014, i komedin ”Bridget Jones´s Baby” och i Tv-serierna ”Game of Thrones” 2015-2016 och ”Jekyll & Hyde” 2015. Stevo spelas av prisbelönte Sam Riley som hyllats för sin roll som sångaren Ian Curtis i ”Control” från 2007. Snygga och duktiga Brie Larson som vann Oscar 2016 för sin roll som Ma i dramat ”Room” från 2015, gör i ”Free Fire” de tuffa och nästan lika skjutglada Justine. Jack Reynor från bland annat ”Macbeth” 2015 och  imponerar med din skärpa i rollen som den slipade Harry.

Filmen utspelas på en plats och regissör Ben Wheatly håller hårt och skickligt i tömmarna för att styra sina energiska figurer.  Skjutandet ersätter bitvis repliker och filmmakaren presenterar storyn med kostymer och frisyrer från 70-talet i en katt och råtta lek om överlevnad.

Ben Wheatley vann pris vid Toronto International Film Festival 2016 People´s Choice Award.

Tre filmögon av fem
2017-04-06