Recension: Franska familjehemligheter

eye

Franska
Mathias Melloul som Romain och Adeline Rebeillard som Coralie iFranska Familjehemligheter.

Regi: Pascal Arnold och Jean-Marc Barr
Manus: Pascal Arnold
Filmfoto: Jean-Marc Barr
Skådespelare: Mathias Melloul, Valérie Maës, Stephan Hersoen, m.fl.
Genre: Drama/komedi
Land: Frankrike
Ålder: 15 år
Längd: 79 min
Biopremiär: 11 januari 2013
DVD-premiär: 3 april 2013
Distributör: Njutafilms
Länk Imdb

Fransk komedi utan espri men mycket nakenhet.
Filmens originaltitel Chroniques sexuelles d’une famille d’aujourd’hui(Sexkrönikor av en familj idag) lever upp till sin titel. Alla har sex eller pratar om sex, hela tiden. Alla, utom unge Romain (Mathias Melloul), som fortfarande är oskuld och plågas av det. Han blir påkommen med att onanera i klassrummet och suspenderas. Händelsen blir samtalsämnet i hans familj, som annars lider brist på kommunikation.

Jean-Marc Barr slog igenom som skådespelare i Det Stora Blå från 1988 och har sedan dess hyllats i många olika roller för att sedan sadla om till regissör. Här gör han sin andra regiduo med Pascal Arnold, som även skrivit manus till filmen. Den starkaste och mest drivande rollen i filmen är mamman Claire (Valérie Maës), som försöker prata med sin familj om sexualitet och även visar sina sexuella önskemål för sin man. Hon ifrågasätter föräldrars roll i hur man pratar med sina barn om sex, vilket är ett av filmens teman, men som tyvärr faller som ett korthus. Filmens röda tråd, hur man naturligt förhåller sig till sin sexualitet, håller inte hela vägen.

Som komedi fungerar filmen inte alls och som drama blir den knappt godkänd. Den saknar spänning och har få överraskningar. Filmen kan mera beskrivas som en s.k. ”slice of life”, en rulle realism med extremt fokus på sex. Många scener är ren pornografi och har ingen som helst framåtdriv för berättelsen. Det ser ut ibland som om skådespelarna har sex på riktigt och man tvivlar på att filmmakarna så naturtroget lyckats trickfilma sexakterna. Huvudpersonen Romain är låst och har relationsproblem. Han har därför få repliker, men vi hör honom som berättarröst med sina frustrerade monologer. Filmfotot är ordinärt och pendlar mellan dokumentär och skolfilm.

Franska familjehemligheter fungerar kanske som en studie om sexualitet i franska familjer och om generationsklyftor. Men filmens manus är platt och problematiserandet stannar på ytan. Det gör att filmen inte ens är underhållande, såvida man inte värdesätter detaljerade och utdragna sexakter, ibland i ord men oftast i handling, mellan olika aktörer i filmen.

Filmen får ett filmöga för sitt sega tempo, sitt platta manus och sitt överdrivna fokus på sexhandlingar. Realistiskt gjord, men utan större kvalitet eller mening.

2013-01-10
JanEjeF

Jan-Eje Ferling