Recension: Foodies

eye eye eye
Foodies

Regi: Thomas Jackson, Charlotte Landelius och Henrik Stockare
Genre: Dokumentär
Skådespelare: Aiste Miseviciute, Andy Hayler, Perm Paitawyat, Steven Plotnicki, Katie Keiko
Land och år: Sverige 2014
Längd: 94 minuter
Svensk biopremiär: 23 maj 2014
Svensk distribution: Folkets Bio.

Bloggare med passion för mat.

I takt med vårt stigande välstånd ökar också fokuseringen på mat. Kokböcker och matlagningsprogram tillkommer i en aldrig sinande ström. Mattrenderna avlöser varandra. Just nu är insekter och kimchi (koreanska syrade och picklade grönsaker) på frammarsch. Den komplicerade vinvärlden speglades nyligen i dokumentären ”Obsession” (2013). På nätet kan vi ta del av ett stort antal bloggares erfarenheter av matlagning, vin, öl och restauranger. En matbloggares vedermödor, gestaltades för övrigt charmigt i filmen ”Julia & Julia” (2009).

Dokumentärfilmarna Thomas Jackson, Charlotte Landelius och Henrik Stockare intresserar sig i filmen” Foodies” för några av de mer inflytelserika matbloggarna som valt att specialisera sig på ”haute cuisine”, det vill säga, finare restaurangmat.  Lyxkrogarna i Tokyo, Mumbai, New York såväl som i Stockholm vet att dessa bloggares matupplevelser kan påverka restaurangers uppgång och fall. Alerta krogar håller därför koll på var i världen en matbloggare eller ”foodie” med makt befinner sig.

För en ordinär restaurangbesökare öppnar ”Foodies” nya perspektiv, t.ex. i mötet med britten Andy Hayler, som besökt alla 109 restauranger med stjärnor i Guide Michelin. Hayler har hundratusentals ”followers” och använder sig av ett sinnrikt system för matbedömning, vilket gör honom till en av de mer inflytelserika i matbloggarvärlden.

Filmen låter oss också möta några andra välartikulerade foodies från Hongkong, Litauen, USA och Kina. Sympatiskt berättar de för filmteamet om sin passion för mat och vad som driver dem. De ser sitt bloggande som en hobby och betonar sin ordinära bakgrund där internet tidigt kom att bli den globala scen från vilken de agerar. Matintresset bottnar för vissa av dem i upplevelser från barndomen.

”Foodies” är utsökt fotograferad och effektivt klippt. Dokumentären ger intressanta inblickar i en värld som få känner till. Min invändning är att jag, trots foodies egna försäkringar om ekonomiskt oberoende, saknar en kritisk granskning av hur verksamheten egentligen finansieras. Att ha ständig koll på världens lyxrestauranger är en dyrbar och tidsödande hobby också för den oberoende bloggaren med passion för mat.

Filmen får tre filmögon.
2014-05-11
EvaSarman2

Eva Sarman