Recension: Borgman

eye eye eye eye eye

Borgman

Regi och manus: Alex van Warmerdam
Skådespelare Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval m.fl.
Genre: Thriller, drama
Speltid: 113 min.
Svensk biopremiär: 30 maj 2014
Land: Holland
Ålder: 15 år
Svensk distributör: Njutafilms
Länk till IMDb

En ytterst välgjord, mardrömslik skräckfilm med metafysiska undertoner.
Filmen börjar med att tre män, varav en präst, beväpnade drar till skogs för att jaga upp en grupp farliga män ur sina underjordiska gömställen. Männen lyckas fly och deras gåtfulle ledare Camiel Borgman (Jan Bijvoet), en luffare med onda avsikter, nästlar sig in hos en välmående barnfamilj och sätter sedan sina djävulska planer i verket. Fullständigt känslokalla och med övernaturliga krafter fullgör den demoniska gruppen sitt uppdrag.

Filmen är skrämmande och spännande med sina översinnliga och även bibliska aspekter. Det pågår en kamp mellan gott och ont, där ondskan med droger och suggestion verkar förändra människors personligheter så de allierar sig med den. Det är oklart om gruppen kan vara utsänd från överjordiska sammanhang med uppdrag att ta över världen.

Jan Bijvoet och Hadewijch Minis, som spelar familjemodern Marina, gestaltar övertygande och skickligt sina huvudroller i det kraftfulla manuset. Dialogen är sparsam och dramat berättas mestadels i välgjorda bildsekvenser i rätt tempo och i perfekta utsnitt. Filmmakaren bygger skickligt upp sina händelsekedjor och håller oss i spänning från första bilderna till de sista.

Det är sakligt och effektivt gjort, utan romantiska och sentimentala inslag. Musiken är återhållsam och ljudet utan överdrivna effekter. Tekniskt och artistiskt är alltså Borgman mycket välgjord. Filmen har fått viss kritik för sitt obegripliga slut. Men det finns en linje att följa i skildringen. Dramat visar starten på en oroväckande och brutal ockupation med syfte att förslava mänskligheten för en djävulsk sak.

Regin är perfekt och de välvalda aktörerna interagerar fulländat med varandra. Det är en mycket spännande thriller. Det hemska våldet är inte ändamålet utan ingår den översinnliga strategin med sitt destruktiva och diktatoriska syfte.

Den 62-årige Alex van Warmerdam är en mångsidig konstnär. Förutom sin framgångsrika filmkarriär som regissör, författare, producent och skådespelare är han också utbildad målare vid konsthögskolan i Amsterdam. Hans första långfilm Abel från 1986 visades på prestigefyllda filmfestivalen i Venedig. Borgman är hans åttonde långfilm och Hollands bidrag till Oscarsgalan 2014. Den tävlade i Official Selection vid Cannes Film Festival 2013. Borgman har redan vunnit ett tiotal internationella filmpriser.

Det blir full pott för Borgman, som får fem filmögon.
2014-05-09

JanEjeF

Jan-Eje Ferling