Recension: Film Stars Don´t Die in Liverpool

Sentimentalt och berörande om en bortglömd Hollywoodstjärnas åldrande och död
Regi: Paul McGuigan
Manus: Matt Greenhalg baserad på Peter Turners memoarer
Medverkande: Jamie Bell, Anette Bening, Julie Walters, Venessa Redgave m.fl.
Filmfoto: Ursula Pontikos
Klippning: Nick Emerson
Genre: Biografi, romantiskt drama
Längd:105 minuter
Land och år: Storbritannien 2017
Distribution: Scanbox Entertainment
Svensk biopremiär: 4 maj 2018

”Film Stars Don´t Die in Liverpool” handlar om Hollywoodstjärnan Gloria Grahams åldrande och tidiga död. Många är de kvinnliga filmstjärnor som likt Gloria Graham i medelåldern konstaterar att karriären dalat och att åldrandet återstår.

Hennes död för osökt tankarna till Marilyn Monroe. Rankad som tidernas största filmstjärna dör Marilyn osäker, ensam och olycklig i begynnande medelålder av en överdos barbiturater. Ett tragiskt filmstjärne-öde som däremot inte drabbade stumfilmsdrottningen Gloria Swanson. Efter lång frånvaro från vita duken gör Gloria Swanson det rakt motsatta, en bejublad come-back som den excentriska divan Norma Desmond i Billy Wilders ”Sunset Boulevard” (1950)

I filmen om Gloria Grahame framställs stjärnan som något av en mix mellan den stolta Norma Desmond/Gloria Swanson och den sårbara Marilyn Monroe. Så har i alla fall skådespelerskan Anette Bening valt att visa Grahame i sin berörande och kompetenta rolltolkning. Huruvida Benings version överensstämmer med verklighetens undandrar sig bedömning. Boken som uppges ligga till grund för filmens manus bygger på den unge älskaren Peter Turners minnen av de sena åren i Grahames liv.

Gloria Grahame föddes 1923 i Los Angeles. På 50-talet var hon känd för sin förföriska röst och sexiga framtoning som vamp, ”andra kvinna”, ibland också ”fallen kvinna” i noir-filmer. Hon spelade mot manliga storstjärnor som Glenn Ford och Humphrey Bogart. Gloria Grahame var ingen dålig skådespelerska. Hon arbetade med regissörer som Fritz Lang och Frank Capra och fick Oscar för bästa biroll i ”Illusionernas stad” (1952). När noir-eran var över och hon gifte sig för fjärde gången med styvsonen Tony, dalade karriären.

”Film Stars Don´t Die in Liverpool” kretsar kring de sista åren av Gloria Grahames liv fram till 1981. Gloria Grahame hankar sig fram som skådespelerska på en engelsk teater då hon kollapsar. Några år tidigare har hon haft en relation med den trettio år yngre brittiske skådespelaren Peter Turner (Jamie Bell). I nödensstund tar hon upp kontakten med honom och hans familj i Liverpool.

Filmen är, om man så vill, en ”Love Story” mellan en döende Hollywoodaktris och en yngre man som ser kvinnan han en gång älskat lämna livet. Den berättar också om en ovanlig vänskap mellan Hollywoodstjärnan och en brittisk arbetarklassfamilj.

Regissören Paul McGuigan har fint fångat relationen, tidsandan, miljön och Liverpoolfamiljen. Storyn håller. Över lag är skådespelarinsatserna bra. Inte minst gör Julie Walters en minnesvärd insats som Peter Turners medkännande och vårdande mor. I filmen skymtar också en åldrad Vanessa Redgrave i rollen som Gloria Grahames sanningssägande mor.

Gloria Grahame dör vid 57 års ålder i cancer. Som sentimental filmnörd kan jag inte göra annat än ge fyra filmögon av fem till berättelsen om den nu nästan bortglömda Hollywoodstjärnas sista tid i livet.
2018-04-27