Recension: Det var en gång I Tyskland

Balanserad dramakomedi med utmärkta aktörer
eye4
Originaltitel: Es war einmal in Deutschland
Regi: Sam Garbarski
Manus: Michel Bergmann, Sam Garbarski.
Skådespelare: Moritz Bleibtreu, Antje Traue, Tim Seyfi, Anatole Taubman m. fl.
Genre: drama, komedi
Speltid: 101 min.
Ålder: från 11 år
Svensk biopremiär: 4 maj 2018
Distributör: Njutafilms

En ny film av Sam Garbarski som bland annat ligger bakom filmen Irina Palm från 2007 med Marianne Faithul i huvudrollen och som var pris vid Berlin International Film Festival 2007 och Golden Globe, Italien, som bästa europeiska film.

Den kreative affärsmannen David Bermann och hans judiska vänner drömmer om att lämna landet för att finna lyckan i Amerika efter kriget. För att förverkliga drömmen kommer Bermann på den briljanta idén att sälja vackert linne till hemmafruar genom att knacka dörr. Metoderna för att få produkterna sålda är kontroversiella men affärerna blomstrar. När allt går som bäst blir han ifrågasatt gällande sitt dubbla pass och hans eventuella samröre med nazisterna.

Huvudpersonen är David Bermann (Moritz Bleibtreu) och historien kretsar runt honom och hans vänner och kollegor inom dörrförsäljnings branschen, men också kring hans förehavanden under kriget. Filmen utspelar sig i Frankfurt under 1946 under efterkrigstiden, med korta tillbakablickar från Bermanns liv under krigsåren i koncentrationslägret.

Det var en gång i Tyskland tar upp allvarliga ämnen som krig, nazism, vänskap och drömmar om ett bättre liv. Genren är en blandning av drama och komedi, en historia med lika delar humor och tragik men som balanseras väl. Man lyckas ta upp svåra ämnen och göra humor av det utan att förnedra. Skådespeleriet håller hög kvalité. I rollerna kan vi se den fantastiska Antje Traue som den som försöker reda ut hemligheterna i Bermanns förflutna, Tim Seyfi och Anatole Taubman gör också övertygande rollinsatser.

Filmen får fyra filmögon fem.
2018-04-29