Recension: Fast & Furious

eye eye
Fast&F

Regi: Justin Lin Manus: Chris Morgan
Genre: Action
Land: USA
Speltid: 130 min.
Ålder: 11 år
Biopremiär: 24 maj 2013
DVD-premiär: september 2013
Distributör: Universal International Pictures
Länk till Imdb

Påkostat vrålåk utan hjärta.
Brian (Paul Walker) och Dom (Vin Diesel) har flytt från polisen efter deras kupp i Rio och ligger lågt ett tag medan deras team lever loppan runt om i världen. Brian har även fått en son tillsammans med Mia (Jordana Brewster) i deras tillflytsort, men det dröjer inte länge förrän det blir trubbel i paradiset. Hobbs (Dwayne Johnson) spårar en organisation, som attackerat värdetransporter i 12 olika länder. Organisationen visar sig även få hjälp av Letty (Michelle Rodriguez), Doms stora kärlek, som troddes vara död. Hobbs måste stoppa organisationens överhuvud, Shaw (Luke Evans), och ber Dom och hans team om hjälp för att lyckas. Men för att göra det har Dom ett krav – full amnesti för alla i teamet – så de kan åka hem och återuppbygga sina familjer igen.

Fast & Furious 6 tar vid där Fast 5 slutade och det verkar inte som handlingen har någon tanke på att sänka tempot. Adrenalin, snabba bilar och lättklädda kvinnor kan beskriva många actionfilmer, dock är det få som skapar en franchise av nästan enbart dessa tre komponenter. Men det är tack vare dem, som Fast & Furious har blivit så framgångsrika (förutom Vin Diesels muskler och hundaktiga lojalitet mot sin familj). Men som sjätte filmen i serien börjar tyvärr bristen på bra handling komma ikapp det rostiga “konceptet” som nu faller ganska platt till marken.

En film som Fast & Furious 6 kan inte konkurrera med många av dagens andra actionrullar, som ofta försöker sig på mer utvecklat berättande och allt mer verklighetstrogna effekter. Filmen räddas inte av sina effekter, som trotsar på tok för många av fysikens lagar. Huvudaktörerna är, i princip, odödliga eller pinsamma one-liners. Vin Diesel och Dwayne Johnson må vara en riktigt bra duo för denna testosteronfyllda rulle, men frågan är, om det inte är dags att skrota serien och lämna rum för bättre och intressantare filmer.

Fast & Furious 6 påminner om ett dåligt utfört målarjobb. Istället för att göra rätt från början med bra story och intressanta karaktärer täcker filmen upp detta med blaffigt pang pang och stunts som verkar tagna ur någon B-actionfilm från Bollywood. Jag hoppas verkligen att Vin Diesel kan se över seriens framtid och åtminstone överväga att inte göra Fast & Furious 12. För om den sjätte filmen inte ens kan leverera till sin specifika målgrupp, har jag svårt att tro att filmerna efter denna kommer öka i kvalité. Därför får denna film 2 skeptiska filmögon.
2013-05-20
JanEjeF

Jan-Eje Ferling