Recension: Familjen Jones

eye eye

familjenJones

Regi: Derrick Borte
Speltid: 95 min.
Premiär: 14 maj 2010 Distributör:
Distributör: AB Svensk Filmindustri

Stjärnglans i medioker melodrama
Steve Jones (David Duchovny från Arkiv X) och hans hustru Kate (Demi Moore) flyttar med sin två tonåringar till ett pampigt hus i ett välbärgat villaområde. Grannar och nya vänner imponeras av familjens charm, goda utseenden och perfekta familjeliv. Snart är karusellen igång i det mondäna sällskapslivet. Alla vill härma deras livsstil; kläder, möbler, bilar, golfutrustning, skönhetsmedel. Men allt är bara yta. Familjen är inte släkt och äger ingenting. Steve, Kate och barnen är anställda av ett affärsföretag, som skapat en låtsasfamilj genom casting. Familjens säljprestationer mäts regelbundet av företaget. Kate är gruppens chef och rapporterar i sin tur till iskalla KC (Lauren Hutton).

Familjens privata känslor börjar skymta, men Kate håller ställningarna utåt, som den stenhårda karriärist hon är.

Så kommer den förväntade katastrofen. Lögnerna krackelerar och familjen avslöjas som bedragare. Pappa Steve är egentligen en ogift bilförsäljare. Sonen Mick är gay och dottern Jenn förför äldre, gifta män på löpande band. När grannen begår självmord efter att ha förköpt sig på Steves affärsprylar, ger Steve upp och röjer familjens affärshemlighet. Så kommer det fåniga slutet. Kate ingår i en ny låtsasfamilj, men Steve söker upp henne och de erkänner sina känslor för varandra. De lämnar projektet tillsammans.

De finns, i sak, stora luckor i filmens innehåll. Ett affärsföretag med så stor, riskfylld investering, skulle naturligtvis kartlagt allas bakgrund, deras känslomässiga status och testat personkemi sinsemellan. Sannolikheten att deras ganska välsituerade vänner och grannar rakt av köper allt är osannolikt. De är redan vackra, stilfulla, erfarna med etablerade liv. Skådespelarna gestaltar karaktärerna utmärkt. Miljöerna är tjusiga. Dialogen direkt och avskalad. Men storyn är fånig och har brister i sin såpaliknande handling. I jämförelse med Tv-serien Andra avenyn, så gör den såpan långt bättre ifrån sig, om än med mindre medel.

De två filmögon går till skådepelarna Demi Moore och David Duchovny.

Jan-Eje Ferling