Recension: Evil Dead

eye eye eye eye

evildead
Jane Levy som Mia i sitt alter ego i Evil Dead.

Regi: Fede Alvarez
Manus: Fede Alvarez, Rodo Sayagues
Skådespelare: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore m.fl
Genre: Rysare
Ålder: 15 år
Tid: 91 min
Land: USA
Biopremiär: 10 Maj 2013
Distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures
Länk till Imdb

En fantastisk pånyttfödelse av de onda döda.
Mia (Jane Levy) tar med sig sin bror Eric (Shiloh Fernandez) och deras kompisar David (Lou Taylor Pucci), Olivia (Jessica Lucas) och Natalie (Elizabeth Blackmore) för att bli kvitt sitt drogberoende. De åker till Mias och Erics föräldrars stuga, där de hoppas få bukt med Mias problem. Väl där märker de, att det har varit inbrott och inte nog med det. Någon har hängt upp döda katter i källaren och bränt något. David hittar en bok, som han börjar läsa, trots alla varningar som står skrivet i blod. Då börjar fruktansvärda saker hända.

Filmen kan ses både som en remake av tidigare filmer om Evil Dead och en fortsättning på Army of Darkness-filmerna. Den insatte känner säkert igen Oldsmobilen utanför huset, men även andra ledtrådar och igenkänningstecken. Sam Raimi handplockade Fede Alvarez, som här gör sin debut som regissör. Och vilken debut han gör. Till skillnad från andra Evil Dead-filmer, som har en svart satir, har denna istället våld. Men inte som man kan tro. Man känner det. När en arm sågas av gör det ont. Spikar i huvudet smärtar och de känns i kroppen.

Manuset är genombearbetat och snyggt berättat. Det är oceaner av blod och grymma scener, men inte bara splatter. Våldet länkar till andra händelser. Dialogerna är utan anmärkning och filmen är som helhet välgjord i sin genre.

Roque Banos, Goya Award 2008, har fixat filmmusiken utmärkt. Den är ju en del av skrämselfaktorn och slår här väl ut.

Skådespelarna gör överlag bleka prestationer, bortsett från Jane Levy (Suburgatory 2011) som spelar Mia. Hon kan spela besatt, abstinensgalen och ändå visa skörhet. Hennes bror Eric, som spelas av Shiloh Fernandez, (Red Riding Hood 2011) gör en småtrist insats. Lou Taylor Puccis (Beginners 2010) David är ok, men inget bidrag man kommer att minnas. Natalie, som spelas av Elizabeth Blackmore (The Road Home 2012), får man aldrig något grepp om. Slutligen, Jessica Lucas (Cloverfield 2008) i rollen som Olivia, hinner man av förklarliga skäl, aldrig lära känna.

Även om filmen kan ses som en remake eller en fortsättning, så känns det onödigt att komma med jämförelser. Visst, det är ungdomar i skogen, samma bok dyker upp, osv, men filmen klarar sig ypperligt på egna ben. Den behöver ingen humor eller en Bruce Campbell. Evil Dead är den bästa skräckfilmen på länge, även om den saknar riktig bra skådespelarprestationer

Filmen får fyra mycket onda filmögon för ett starkt manus, härliga specialeffekter och för att skrämselfaktorn hela tiden dras upp genom nya vändningar.

2013-05-05
JanEjeF

Jan-Eje Ferling