Recension: En underbar jävla jul

En smällkaramell fylld av tro, hopp, kärlek och skratt
Regi: Helena Bergström
Manus: Edward af Sillén, Daniel Réhn, Helena Bergström, Peter Mokrosinski
Skådespelare: Maria Lundqvist, Robert Gustafsson, Anastasios Soulis, Anton Lundqvist, Rakel Wärmländer, Helena Bergström, Inga Landgré, Michalis Koutsogiannakis, m.fl.
Producent: Petra Jönsson
Filmfoto: Peter Mokrosinski
Musik: Per Andréasson
Kostym: Camilla Thulin
Åldersgräns: Från 7 år
Genre: Dramakomedi, komedi.
Speltid: 108 min.
Produktionsbolag: Sweetwater Production AB
Svensk biopremiär: 13 december 2015
Distributör: AB Svensk Filmindustri

Äntligen! En riktigt härlig julfilm. Detta doftar succé och kommer förmodligen att bli en ny klassiker, som “tomten är far till alla barnen”. Den här filmen bjuder på skratt, så man kiknar, men har även en mörk botten och tårarna trillar. Här har man inte missat mycket på jultåget. Alla underbara jullåtar finns med omgivna av änglaspel, farmor, barnbarn, bästa julvärden någonsin i bakgrunden på tv:n. Oräkneliga mängder av levande ljus i ett underbart julhus fyllt med hela släkten. Låter julromantiskt så det förslår, men vad döljer sig när man skrapar lite på den glittrande ytan?

Simon (Anastasios Soulis) och Oscar (Anton Lundqvist) är ett par. De har nyss köpt ett hus i Bromma med sin kompis Cicci (Rakel Wärmländer) som är höggravid. Nu ska trion bilda familj i den gamla knarriga villan. Detta vet inte deras familjer någonting om. Men julen närmar sig och det är ju det perfekta tillfället att berätta en sådan hemlighet – när alla är snälla och glada – eller?

Helena Bergström är född 1964 i Göteborg. Hon är skådespelerska och känd för sina stora roller i bl. a Änglagård, Sista dansen och Pariserhjulet, där hon också fått guldbagge som bästa skådespelerska. Numera arbetar hon även som regissör och manusförfattare. Som sådan debuterade hon 2007 med “Se upp för dårarna”, som blev publikfavorit och låg etta på biotoppen.

I den här filmen lyckas hon fånga in: gamla – unga, homo – hetero, invandrare – svenskar, kristen – muslim, fattig – rik, julefrid – hysteri, men framför allt, glädje – sorg.

Huvudrollerna spelas av Maria Lundqvist från bl.a. Den bästa av mödrar från 2005, TV-serierna 30 grader i februari från 2012 och Sally från 1999. Robert Gustafsson spelades i Fyra nyanser av brunt från 2004, Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret från 2013 och TV-serien Percy tårar från 1996.

Dessa två är alltid säkra kort och gör här riktigt bra skådespelarinsatser. De överspelar inte, utan gör sina roller väldigt balanserat och trovärdigt. Övriga skådespelare gör alla övertygande och fina insatser. Och inte att förglömma, Anton Lundqvist från bl.a. Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö från 2005, som ju är son till Maria Lundqvist även i verkliga livet.

Jag älskar julen och jag tycker väldigt mycket om den här filmen.

En underbar jävla jul får fyra, mycket starka filmögon av fem.
2015-11-04