Recension: Salongen

Operation befria lejonet och det instängda kvinnolivet i Gaza
Originaltitel: Dégradé
Genre: Drama
Regi och manus: Tarzan och Arab Nasser
Medverkande: Maisa Abd Elhadi, Tarzan Nasser, Hiam Abbass, Dina Shebar, Samira Al Aseer, Mirna Sakhla m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 85 min.
Land och år: Palestina, Frankrike, Quatar 2015
Filmfoto: Eric Devin
Klippning: Sophie Reine och Eyas Salman
Distribution: Folkets Bio
Svensk biopremiär: 11 december 2015

Den palestinska filmen ”Salongen” är tvillingparet Tarzan och Arab Nassers första långfilm. Filmen premiärvisades under Cannesfestivalen 2015 och bygger på en verklig händelse år 2007 på Gazaremsan. Då stal en mäktig maffiafamilj ett lejon från Gazas Zoo, vilket fick Hamas att genomföra ”Operation befria lejonet”. Operationen mynnade ut i en blodig uppgörelse mellan maffian och Hamas. Bröderna Nasser låter i filmen händelsen utspelas utanför en skönhetssalong i Gaza.

Sommaren 2014, under förberedelserna till ”Salongen”, bröt krig ut mellan Israel och Hamas och bröderna Nasser kom att ifrågasatte hela sitt projekt. Filmen spelades trots allt in under knappa omständigheter i ett garage utanför Amman i Jordanien. Varje tagning uppges vara minutiöst planerad för att hålla nere kostnaden.

I den stekheta skönhetssalongen Christina befinner sig tretton kvinnor. Föremålet för maffians och Hamas kraftmätning, lejonet, ligger fastkedjad på gatan utanför. Kvinnorna väntar, till en början ganska uttråkade, på att situationen ska lugna ned sig. De diskuterar frisyrer, kärlek och relationer men avhandlar också med drastisk humor religion, bensinbrist och den korruption inom elbolaget som gör att fläkten i salongen inte fungerar.

Skådespelarna, en blandning av väl valda professionella och amatörer, gör utmärkta rollgestaltningar av de instängda kvinnorna med vitt skilda levnadsöden. Där finns Wedad, (Maisa Abd Elhadi) som älskar en av maffiamännen (Tarzan Nasser) och den bittra, frånskilda Eftikhar, (Hiam Abbass). Där finns också den osäkra bruden Salma (Dina Shebar) med mor och blivande svärmor och den gravida Fatima (Samira Al Aseer) som känner sammandragningar. Skottlossningen tilltar och den djupt religiösa Zeinab (Mirna Sakhla) ber allt intensivare till sin gud.

Bakom nedfällda jalusier följer kvinnorna hur våldet eskalerar på gatan utanför. Livet i skönhetssalongen blir en parallell till det verkliga livet i Gaza, där kvinnorna också står maktlösa inför våldet och makten är förbehållen männen. I filmens nyckelscen utser en av kvinnorna sig själv till president och tilldelar övriga kvinnor ministerposter i sin regering.

Bröderna Nasser säger att de inte ville göra en uppenbart politisk film. Däremot var avsikten att visa hur den politiska situationen påverkar livet på Gazaremsan. Det har bröderna lyckats med. I god bemärkelse har deras film blivit en politisk film, utan pekpinnar, och som med drastisk humor skildrar det instängda livet i Gaza och vad situationen gör med människorna som lever där.

Det blir fyra filmögon för ”Salongen”.
2015-11-11