Recension: En runda till

Underbart charmig och på samma gång fatalt dekadent
Originaltitel: Druk
Regi: Thomas Vinterberg
Manus: Thomas Vinterberg och Tobias Lindholm
I rollerna: Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Thomas Bo Larsen, Maria Bonnevie m.fl.
Genre: Drama, komedi
Land: Danmark
Biopremiär 9 april 2021
Distributör: Nordisk Film

De fyra medelålders lärarna har var och en nått vägs ände. Eleverna är omotiverade och håller på med mobilerna hellre än att engagera sig i lektionerna. Martin (Mads Mikkelsen) har svårt att hålla ihop sina lektioner i historia, självförtroendet saknas och det var länge sedan han ägde klassrummet. Dessutom har lågan i äktenskapet med Anika (Maria Bonnevie) sakta brunnit ut. Gymnastikläraren Tommy (Thomas Bo Larsen) har problem med att entusiasmera sig själv, än mindre sitt knattelag i fotboll. Peter (Lars Ranthe) är musikläraren som likgiltigt hör sina elever plåga sig igenom nationalistiska körarrangemang. Samhällsläraren Nikolaj (Magnus Millang) får ingen respons från klassen när han berättar vad terminen ska omfatta och på hemmafronten är det kaos med massa småbarn.

När de fyra vännerna firar Nikolajs födelsedag, berättar han om den norske psykiatern Finn Skåderuds teori som hävdar att människan är född med en halv promille för lite i blodet. Med bara en låg mängd alkohol i kroppen blir vi en bättre version av oss själva; vi vågar ta för oss, känner oss framgångsrika och snygga, blir kreativa och produktiva. Efter visst motstånd från Martin bestämmer de fyra vännerna sig för att göra en strikt empirisk studie av teorin, med tydligt nedskrivna ramar. I första delen ska de hålla en konstant nivå på 0,5 promille under arbetsdagen men så fort som klockan slår 20:00 ska de gå över till vatten. Därefter ska de rapportera sina resultat. Det säger sig självt att experimentet inte kommer stanna vid ett par glas vin och att alkohol knappas är lösningen på deras problem, utan snarare skapar fler.

En runda till är underbart charmig och på samma gång fatalt dekadent och väldigt dansk. Dialogen är smart, rapp och lockar till många skratt. Antagligen för att jag inte minns sist det var en riktigt bra fest; på den tiden när det inte var förbjudet att dansa, skråla till gamla hits, slå ihop sitt glas med vännernas och fyllekramas, men jag bara älskar alla festscener, från den allra första till den ikoniska sista. Jag kommer på mig själv att le och vilja vara med, dricka och skratta utan en tanke på morgondagen. Eftertankens kranka blekhet lyser tydligen med lika stor frånvaro hos mig som hos rollkaraktärerna, och skamligt inser jag att det finns en stor igenkänning i hur, inte minst nu, vardagens gråa tristess sakta lakar ur ens personlighet och levnadsglädje.

Partyscenerna förstärks av den danska gruppen Scarlet Pleasures eggande låt What a Life och även i övrigt är det ett starkt och vältajmat soundtrack. Mikkelsen är storslagen som tråkmånsen Martin som sakta vaknar till liv, men det är framför allt samspelet mellan de fyra huvudkaraktärerna som är den stora behållningen och det märks att regissören Thomas Vinterberg har arbetat med dessa skådespelare flera gånger tidigare. Vinterbergs förmåga att åskådliggöra det mörka och skamfulla, som han visat bland annat i hyllade Festen (1998) och Jakten (2012) finns även här, men En runda till drar mer åt det komiska och kommer troligen nås av en större publik än de tidigare nämnda. Det hade varit enkelt att skruva upp handlingen ett par grader, men Vinterberg håller fast vid det trovärdiga och riskerar aldrig att hamna på samma skämskuddenivå som Bakfyllan 1,2 och 3. Filmen är nominerad till två Oscars – bästa utländska film och bästa regi.

En vecka senare är det festscenerna som framträder tydligast i mitt minne och jag tror att de allra flesta kommer att beskriva En runda till som en underhållande och härlig film. Något grabbgäng kommer säkert få den idiotiska idén att testa Skåderuds teori för att få uppleva sig själva i en ”förbättrad” upplaga. En del av sensmoralen går förlorad i de spritromantiska scenerna, skyll på pandemin om ni vill, och personligen hade jag önskat en större jämvikt mellan party och svärta. En runda till får fyra starka ögon av fem möjliga.
2021-04-05