Recension: Ammonite

Långsamt, lågmält kostymdrama med otroligt vackert foto
eye3
Regi och manus: Francis Lee
Medverkande: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones m. fl
Genre: Drama, Biografi, Romantik
Land: Storbritannien, Australien, USA
Längd: 120 min.
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: 19 mars 2021
Distributör: Lucky Dogs

Mary Anning (Kate Winslet) lever med sin mor Molly (Gemma Jones) i Lyme Regis på Englands södra kust. Molly är sjuklig och tärd över att ha förlorat åtta barn. Barnen lever kvar i form av lika många porslinshundar som varje kväll omsorgsfullt badas och poleras av Molly och Mary. Livet är fattigt och Mary försörjer dem genom att dagligen leta fossiler och snäckor utmed stranden. Av snäckorna gör hon souvenirer som säljs till turister i den lilla affären tillsammans med upputsade fossiler. Då och då lyckas hon göra stora fynd som köps av samlare eller andra geologer som skänks till museum där hennes namn aldrig kommer att nämnas. Till Lyme Regis kommer officeren och geologen Roderick Murchison (James McArdle) med fru Charlotte (Saoirse Ronan). Han har hört talas om Mary Annings fantastiska arbete och ber att få följa hennes arbete på plats. Charlotte är skör och svag och Roderick lyckas övertala Mary att hålla ett vakande öga på sin fru då han ämnar lämna henne vid kusten för att hon ska återfinna sin livslust och hälsa av salta bad och frisk havsluft.

Mary Anning var en brittisk fossilletare och paleontolog som levde 1799–1847. Hon är känd för att ha hittat fullständiga skelett av förhistoriska djur som än idag går att beskåda på museum runt om i världen. Trots att hon var outbildad och fattig kom kända och stora geologer för att träffa henne och ta del av hennes arbete. Om hennes privatliv finns det betydligt mindre kunskap om, men det hindrar inte Francis Lee (God´s own country, 2017) från att göra en film som till största del handlar om hennes kärleksrelation till Charlotte Murchison, även hon brittisk geolog. Att de två träffats, arbetat ihop och att de var vänner finns dokumenterat men inget tyder på att de var ett par.

Filmen är ett långsamt och lågmält kostymdrama med otroligt vackert foto. Miljöerna i både hemmet och vid havet är minimalistiskt fulländade. Den lilla dialog som finns är i princip onödig, det mesta som sägs går redan att se i utmärkta Winslets ansiktsuttryck. Det kraga landskapet, den subtila handlingen och tematiken känns igen från God´s own Country. Flera av skådespelarna återkommer dessutom (Gemma Jones, Alec Secareanu, Liam Thomas m.fl.). Filmen är tyvärr en tämligen förutsebar historia med oproportionerligt stort crescendo. Den förutsägbara sexscenen är explicit och utdragna. Missförstå mig inte, jag har inga problem med varken sexscener, eller samkönade relationer. Jag ser bara inte riktigt meningen med att ta en väldigt intressant historisk person, som fått alldeles för lite erkännande och plats i historien, och där efter förminska hennes arbete och liv till något som är rent erotiskt hitte på-drama. Jag frågar mig hela tiden vilken bild av Mary Anning som Lee vill visa och vad mening med filmen är. Jag vill att han ska vilja förmedla något om alla dessa kvinnor som verkat i det dolda och uträttat stordåd som de inte fått något erkännande för. 2010 utsåg Royal Society Mary Anning till en av de tio mest betydelsefulla brittiska kvinnorna i vetenskapens historia. Lee får allt detta till mest som en snygg inramning på ett omöjligt förhållande. Jag hade gärna sett två timmar om Mary Annings liv, det riskfyllda och tunga arbete hon utförde och de intressanta personerna som kom från hela Europa för att besöka henne. Vem hon låg med känns helt sekundärt. Ammonite får tre svaga ögon av fem möjliga, enkom på skönheten i filmen och Kate Winslets utmärka skådespeleri.
2021-03-09