Recension: En enda man

eye eye eye

enendaman2

Originaltitel: A Single Man
Speltid: 100 min.
Regi: Tom Ford
Premiär: 19 februari 2010
Distributör: AB Svensk Filmindustri 

Gay drama i lyxförpackning
George Falconer (Colin Firth) undervisar på college. Han förlorar sin manlige livskamrat Jim i en trafikolycka och får veta av Jims släktingar att han inte är välkommen till begravningen. Förlusten är förödande för George, som förtvivlat söker anledningar att gå vidare med sitt liv. Under en dag följer vi honom i hans möten med nya män, vänner och i ett självmordsförsök.

Julianne Moore gör ett lysande porträtt av en ”faghag” (kvinnlig vän till bögar). Hon är strålande vacker, som salongsberusad, övergiven överklasskvinna och tröstar den otröstlige George. Men hon hoppas även på hans ”omvändelse från gay till hetero, för att få äga honom som man. Filmen bygger på en roman av Christopher Isherwood. Modeskaparen Tom Fords filmdebut är lovande, men som förväntat, ett gay drama med modellvackra människor i tjusiga miljöer. Dramats nerv och tragedi berättas skickligt med återhållsamma uttryck, men ytan tar ofta över. Det finns humor och värme i den tragiska historien och man har aldrig tråkigt. Colin Firth är elegant och rörande sorgesam i sina nystrukna skjortor och sin charmlugg. Han vann pris som bästa skådespelare vid Venedigs Filmfestival.

Filmen får tre filmögon för Colin Firths vackra sorg, Julienne Moores rollprestation och det utsökta filmfotot av Eduard Grau.

Jan-Eje Ferling