Recension: En bohem i Paris

eye eye

enbohemiparis

Regi och manus: Anne Fontaine
Originaltitel: Mon pire cauchemar
Filmkategori: Dramakomedi
Barntillåten
Längd: 103 min.
Land: Frankrike
Biopremiär: 26 oktober 2012
Distributör: Studio S Entertainment
Imdb

Tunn och ansträngd fransk komedi
Agathe (Isabelle Huppert) är gift, bor lyxigt och äger en konsthall. Genom sin son möter hon Patrick (Benoit Poelvoorde), som bor i baksätet på sin van och äger bara kläderna han bär. Han besöker eskortfirmor medan Agathe är trogen sin lite tråkige make Francois (André Dussollier). Två vitt skilda världar möts, det slår gnistor och Agathe och Patrick förändras.

Isabella Huppert är mångbelönad aktris och fick The Lifetime Achievement vid Stockholms Int. Filmfestival 2011. Rollen som Agathe spelar hon som en arrogant, slank och välklädd kulturhäxa. Benoit Poelvoorde är en populär, fransk aktör, som också fått filmpriser och medverkat i många filmer bl.a. Coco – Livet före Chanel 2009. Han gör sin Patrick med ADHD-varning. Ryckig och tjattrig ska han övertyga oss om sin levnadskonst och naturliga charm, men karaktären blir överspelad och rätt tröttsam i längden.

Så på skådespelarsidan fanns mycket att vinna. Men de svaga korten står Anne Fontaine för som regissör och manusförfattare. Det är svårt att göra komedi och filmen visar det. Agathes personlighetsförändring och att hon hamnar i säng med lodisen Patrick känns konstruerat och fick inga skratt på pressvisningen. Patricks byte plötsligt till kostym och att bli småkulturell väckte inte heller någon förtjusning. Det känns puerilt och tillgjort.

De blir två filmögon för huvudrollsaktörerna, som jobbar på med sina roller, men båda är värda långt bättre manus och regi.
2012-10-25
Jan-Eje Ferling