Recension: Dröm vidare

Fint berättad komisk och sorglig story om liv och identitet med starka kvinnoporträtt
Regissör: Rojda Sekersöz
Manus: Johanna Emanuelsson
Medverkande: Evin Ahmad, Gizem Erdogan, Malin Persson, Segen Tesfai, Anna Bjelkerud, Outi Mäenpää m.fl.
Genre: Drama
Språk: svenska
Speltid: 90 min.
Svensk biopremiär: 17 mars 2017
Distributör: NonStop Entertainment

Den unga kvinnan Mirja släpps ut från fängelset efter ett avtjänat straff och utanför väntar hennes tjejgäng liksom lillasystern (Ella Åhman). Tillsammans planerar de fyra vännerna att åka till Montevideo. För att få råd med resan planerar de att göra ett rån mot den lokala guldsmedsaffären. Mirjas mamma tycker att hon är en dålig förebild för sin lillasyster, eftersom hon hänger med kriminella och ljuger. Hon skäms över den person som dottern blivit. När Mirja får reda på att hennes mamma har fått KOL, sätts hennes tillvaro på sin spets. Ansvaret för lillasystern blir större i och med moderns sjukdomstillstånd. Hon skaffar jobb på ett hotell, men håller dt hemligt för vännerna. Mirja vill göra sin mamma stolt, men slits mellan omgivningens olika förväntningar på henne. Vad vill hon själv göra med sitt liv?

Filmen utspelar sig i Stockholms förorten Alby i nutid. Teman för filmen är vänskaps och familjerelationer, identitet och tillhörighet. Berättelsen är både komisk och sorglig. Huvudrollen Mirja (Evin Ahmad) slits mellan att hänga med sina vänner eller att leva upp till sin mammas förväntningar, ordna arbete och sköta sig.

Replikerna är rappa och rollkaraktärerna har en hård med kärleksfull jargong mot varandra. Regissören och långfilmsdebutanten Rojda Sekersöz har skapat ett fantastiskt och träffsäkert karaktärsporträtt av Mirja och hennes relation till sin omgivning. Det är en film om att hitta sin roll i samhället och i gruppen. Det är en stark och underhållande film med allvar och humor i sökandet efter tillhörighet och viljan att förändra sitt liv. Det är en otroligt bra kemi mellan de fyra kvinnliga skådespelarna. Deras relationer känns äkta, inte minst mellan Mirja och bästa vännen Sara (Gizem Erdogan). Det är känns bra, att se kvinnorollerna så framträdande och betydelsefulla i filmsammanhang.

Filmen hade premiär på Dragon Award på Göteborgs filmfestival 2017, där den blev dubbelt prisbelönad. Publikens pris för bästa nordiska film och Angelospriset svenska kyrkans pris tilldelades regissören. En mycket imponerande långfilmsdebut och jag ser med förväntan fram emot nya filmer.

Filmen får fyra filmögon av fem.
2017-03-16