Recension: Dom över död man

eye eye eye eye

domövedödman

Regi: Jan Troell
Manus: Jan Troell och Klaus Rifbjerg, byggt på biografi av Kenne Fant.
Land: Sverige
Genre: Drama, biografi
Längd: 125 min.
Biopremiär: 7 december 2012
Distributör: Nordisk Film
Länk Imdb

Knivskarp, stilren men långsam skildring av svensk tidningsmans kamp mot överhet och för kärleken.
Under andra världskriget är Torgny Segerstedt (Jesper Christensen) chefredaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Sverige säger sig vara neutralt, men Segerstedt väljer ändå trotsa överheten och Nazityskland. I tidningsartiklar kritiserar han starkt Hitlers politik och många i både Sverige och utomlands oroar sig för följderna av hans åsikter. Segerstedt har även relationsproblem hemma, som han inte förmår ta itu med.

Dom över död man baseras delvis på Kenne Fants biografi “Torgny Segerstedt- en levnads skildring”. Filmen är en lågmält berättad historia med en händelsekedja utan större yttre dramatik. Men uppbyggnaden och konstruktionen är knivskarpa. Bildspråket tar ofta över dialogen, även vid avgörande scener och ibland får publiken själv försöka reda ut frågeställningarna.

Regin känns stundvis teatralisk, men det verkar medvetet gjord så, för att skildra stämningarna under 1930- och 40-talet och att passa stilmässigt in med samtida dokumentärmaterial som klippts in. Men vad som förvånar är Troells svarta humor, som dyker upp och ger publiken ibland anledning att skratta högt. Det är för filmen välgörande avbrott i det annars lite mörka och även utdragna dramat.

Jesper Christensens rollkaraktär har både mörka och ljusa sidor, men han gestaltar Segerstedt övertygande och trovärdigt. Maja och Puste är stereotypiska kvinnoroller och även sina motsatser. Maja är vild och fri, medan Puste är mera undergiven och hemmavan. August och Skoog gör sina filmkaraktärer både bra och underhållande. Björn Granath visar skickligt vilka svårigheter hans Axel Forsman får när han kommer i kläm med den svenska neutraliteten.

Filmen får fyra filmögon för att den är välgjord, stilistiskt vacker och sevärd. Men tempot är långsamt och vissa skulle kanske säga segt. Under Stockholm Internationella Filmfestival 2012 tilldelades Jan Troell det prestigefyllada Lifetime Achievement Award, en 7,3 kg tung Bronshäst, kallad världens tyngsta filmpris. Under prisutdelningen visade Troell, att han går hand i hand med sin filmskapelse, Dom över död man, djup, lågmäld och med finstilt humor.
2012-11-27
Sanna Fodor