Recension: Det är upp till dig

eye eye eye eye

detärupptilldig

Förfilm: Martin och Johan (19 min.)  

Regi: Maj Wechselmann
Speltid: 80 min.
Filmkategori: Dokumentär
Land: Sverige
Premiär: 28 oktober 2011
Från ålder: 15 år
Distributör: Folkets bio

En ytterst angelägen dok med ojämn kvalité.
Sedan upptäckten av olja och gas i södra Sudan har livet för hundratusentals av landets invånare blivit ett helvete. Oljebolagen har samverkat med Sudans president Omar al-Bashir, som med de brutalaste metoder; svält, tortyr, mord och slaveri, “rensat” oljefälten från civilbefolkning. Konflikten har lett till inbördeskrig med två miljoner döda och fyra miljoner på flykt. Filmen belyser bl.a. företaget Lundin Oil/Petroleums verksamhet i Sudan, mitt under inbördeskriget.

Förfilmen handlar om journalisterna Martin Schibbye och Johan Person, när det var på väg att undersöka de militära insatserna i Ogadenprovinsen i Etiopien.

Maj Wechselmanns filmer är alltid gjorda med stort engagemang och i stark solidaritet med svaga och utsatta. Så även här. Hon är en noggrann forskare och uppgifterna, och även anklagelserna i filmen, känns trovärdiga och blir styrkta på olika sätt. Filmens innehåll är högaktuellt och därför kan detaljer som ljud, bildkvalité, tempo och devis dramaturgi av tidsskäl inte bearbetats tillräckligt. Men budskapet går fram med stor klarhet.

Det mänskliga och fullständigt orättvisa lidandet som filmen visar att civilbefolkningen utsatts för, är nästan outhärdligt att ta in. Att hänga upp människor i taggtråd, att våldta barn och kvinnor med död eller invaliditet som följd, att bränna värnlösa familjer inne i deras hyddor och att sälja kvinnor och barn på slavmarknad i modern tid, är grymheter som kan övergå ens förstånd.

Utrikesminister Carl Bildts yttranden, som tidigare styrelseledamot i Lundins oljeföretag, när han ställs inför konstitutionsutskottet är betänkliga. Även ägarna Lundins svar på frågorna vid samma tidpunkt ger kalla kårar. Med nollställda ansikten och oklanderligt klädda ger de några enstaviga ord till politikerna, som söker förstå de oerhörda övergreppen och kapitalets omänskliga drivkraft.

Det blir fyra filmögon för en brännande dok gjord med saklighet och starkt engagemang för humanitet och sanning.

111025
Jan-Eje Ferling