Recension: Det är aldrig för sent, Larry Crowne

eye

detäraldrig försen larry

Regi: Tom Hanks
Speltid: 90 min.
Filmkategori: Romamtisk komedi
Land: USA
Premiär: 2 september 2011
Distributör: AB Svensk Filmindustri

Stjärnglans i meningslös filmstory
När den trivsamme, men vanlige varuhusanställde Larry Crowne (Tom Hanks) får sparken för att han saknar högskoleutbildning, bestämmer han sig för att ta upp sina studier igen. Han är frånskild och djupt skuldsatt med stor villa och bil och måste börja sälja sina tillgångar för att klara sig. På högskolan träffar han en grupp mopedåkande ungdomar, som tar med honom i sitt gäng. Larry blir rekommenderad att ta en kurs i presentationsteknik, där han möter sin sura, dåliga och skåpsupande lärare, Mercedes Tainot (Julia Roberts), som är olyckligt gift med en porrsurfande B-författare. Larry och Mercedes blir vänner och ljuv musik uppstår.

Kan en film med två filmikoner av rang bli en flopp? Jadå, med besked. Det är förvånande, att Tom Hanks, som även regisserat och samskrivit manus till filmen med Nia Vardalos , överhuvudtaget sjösatt ett så meningslöst projekt. Det saknas inte talang. Alla framför och bakom kameran gör ett proffsigt jobb, men filmstoryn, manus och rollkaraktärerna och hela filmidén är så tunna och platta, att även 80-talets Starlet-press för tonårstjejer skulle kunna tveka att ta in den.

Vadrför satsa så mycket begåvning på en så dålig filmhistoria? Kanske är pengar inget problem för finansiärerna? Är det bara en lekstuga för Tom och Julia? Går allt att sälja med kändisnamn och mördande reklam? Är det så, att DVD-kunder och filmkanaler ändå till sist köper filmen och ger projektet pay-off?

Det blir ändå ett filmöga för de duktiga skådespelarna, som dock kämpar förgäves att göra sina rollfigurer trovärdiga i denna filmflopp.

Jan-Eje Ferling