Recension: Dödgrävarens hustru

Drama från Afrikas Horn om kärlek, dyrbar operation och familjeheder
eye4
Regi och manus: Khaled Ayderus Ahmed
Genre: Drama
Filmfoto: Arttu Peltomaa
Medverkande: Omar Abdi, Jasmine Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim m.fl.
Längd: 82 min.
Land och år: Finland, Frankrike, Tyskland 2021
Distribution: Folkets Bio
Svensk biopremiär: fredag 13 maj 2022

Filmen ”Dödgrävarens hustru” handlar om Guled, en 45-årig dödgrävare i Djibouti på Afrikas Horn. Djibouti består till stor del av öken. Hälften av landets invånare lever i extrem fattigdom. Där bor Guled i en kåkstad med hustrun Nasra och tonårssonen Mahad. Varje dag väntar Guled utanför sjukhusporten på att kunna tjäna en hacka när avlidna patienter får sista vilan i den torra jorden. ”Den enes död, den andres bröd” är ett gångbart ordspråk överallt. Det fungerar såväl för dödgrävaren i Djibouti som för advokater på jakt efter felbehandlade patienter utanför sjukhus i New York. De senare beskrivs för övrigt i Sidney Lumets film ”The Verdict” (1982)

Dödgrävarens hustru är den vackra, svårt njursjuka Nasra som snarast måste opereras, annars dör hon. Operationen kostar 5 000 USD, en förmögenhet som Guled saknar. Guleds osäkra tillgångar är knutna till familjens getter i hembyn, dagsmarscher bort. För Guled visar sig getterna svåra att komma åt. Han har en gång fläckat familjens heder genom att rymma med sin älskade Nasra.

”Dödgrävarens hustru” är regissören Khaled Ayderus Ahmeds debutfilm. Som flykting från Somalia kom han till Finland vid 16 års ålder. Han har också skrivit manus till filmen och är förtrogen med de förhållanden han skildrar. Filmen har förutom en väl uppbyggd dramatik även andra kvaliteter. Till exempel ett långsamt, vackert foto, signerat Arttu Peltomaa, som realistiskt fångar människor, miljöer och landskap på Afrikas Horn.

Till sin hjälp har regissören också två huvudrollsinnehavare vars modersmål är somaliska. Guled gestaltas trovärdigt av den i Finland bosatte ungdomsledaren och skådisen Omar Abdi. Han blir i Abdis rolltolkning något av en afrikansk Don Quijote som under brännande sol med trasiga skor börjar sin långa, smärtsamma vandring hem till byn för att hämta getterna som ska betala för Nasras operation.

Nasra spelas av den internationella toppmodellen Yasmin Warsame. Hon kom till Kanada från Somalia redan som 15-åring. Hennes rollprestation liksom Omar Abdis nominerades till bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll vid Jussigalan, Finlands motsvarighet till Sveriges Guldbaggegala. Ingen av de två huvudrollsinnehavarna vann. Det gjorde däremot Andre Matthias vars musik till ”Dödgrävarens hustru” också var nominerad.  

Det har väl aldrig tidigare hänt att ett Oscarsbidrag från Somalia som filmen också blivit, visas på svensk biorepertoar. Ett sådant tillfälle bör därför inte missas av den som vill få del av en samhällsskildring där livräddande operationer kostar förmögenheter och familjehedern betyder allt.

Jag ger fyra filmögon av fem till ”Dödgrävarens hustru” för en sevärd berättelse som länge lever kvar.
2022-05-09