Recension: Clark

Fartfyllt, roligt, rått, sexigt och välgjort om bankrånaren Clark Olofsson
eye4
Regi: Jonas Åkerlund
Manus: Fredrik Agetoft, Peter Arrhenius, Jonas Åkerlund
Skådespelare: Bill Skarsgård, Alicia Agneson, Vilhelm Blomgren, Hanna Björn, Adam Lundgren, Kolbjörn Skarsgård m.fl.
Genre: Action, komedi, Brott
År: 2022
Format: TV miniserie, 6 avsnitt
Länder: Litauen, Kroatien, Sverige
Svensk premiär: torsdag 5 maj 2022
Distributör: Netflix

Musikvideostjärnan Jonas Åkerlund har gjort en tv-serie för Netflix om bankrånaren Clark Olofssons liv. Det är en energisk, rolig, rörlig, rå, sexig 6-timmars underhållning i 70-talsstil. Varje avsnitt börjar med att serien är baserad på ”sanningar och lögner” om Sveriges mest kända bankrånare.

Clark Olofsson lär ha sagt: “Om jag inte kan vara den bästa av de bästa, så kan jag åtminstone vara den bästa av de värsta.” Och det blev han, på sätt och vis, även om det finns ett otal långt värre och brutalare våldsmän i kriminalhistorien. Men det är illa nog. Clark har aldrig haft ett jobb, därför att det är ”skittråkigt och hindrar en från att ha kul”, lär han också ha sagt. Många citat läggs i kända personers mun, så också för Clark Olofsson, men för hans personlighet, som Bill Skarsgård skickligt och roligt gestaltar honom, stämmer nog det mesta om det värsta som sagts om bankrånaren. Han var snygg, kaxig, vältalig, uppkäftig, respektlös, dråplig, modig och gränslös och kanske mest känd, även utomlands, för sin medverkan i Norrmalmstorgsdramat 1973, där han lyckades få gisslan på sin sida mot polisen i det s.k. ”Stockholmssyndromet”. Det var några dagas andlöst spännande drama, som direktsändes direkt i TV och tävlade om uppmärksamhet med konung Gustav VI Adolf som låg för döden.

TV-serien berättas i ett rasande tempo och Bill Skarsgård är också Clark Olofssons berättarjag. Det är en räcka av helgalna, otroliga händelser i Clarks liv, sanna eller osanna, men mycket nöjsamma. Tveksamt om en brottsling ska framställas som hjälte i något avseende alls. Han är väl ingen dålig kille i grunden, det är väl ingen, men hans liv tog en olycklig vändning och fylldes av lögner, hot, rån, slagsmål, stölder, svek och oärlighet. Många charmades av honom, inte bara kvinnor, utan även personer i beslutsställning. Han var också en ledartyp och drog med sig kriminella som sökte en sådan. Men han svek dem alla. Han var längst in en ensamvarg i sitt liv, trots alla kontakter och relationer.

Clark Olofssons föddes 1947 och växte upp i en dysfunktionell familj. Pappan var alkoholist och mamman starkt medberoende. Clark fick lära sig att ducka för pappans våldsamma utspel mot honom. Mamman blev psykiskt sjuk och Clark hamnade på fosterhem. I tv-serien vill inte Clark prata öppet som sin traumatiska uppväxt, utan idylliserade den, kanske därför att han inte orkade med den smärtsamma sanningen om den. Hans dåliga start i livet ursäktar på inte sätt hans dåliga val i livet, men kanske kan man förstå hans revanschbehov och förakt för samhället i stort, som inte hjälpte honom.

Clark spenderade sammanlagt många år som fängelsekund. Han kände att han fick vila upp sig dör, tänka över sin situation, men också smida planer på att rymma och verkställa planer på nya rån och andra olagliga eskapader. Han verkar inte ha någon impulskontroll utan följer sina infall och gör utfall. Man kan med rätta moralisera över Clark Olofssons gärningar och reducera hjältemyten till noll. Han är en lagvidrig samhällsfara som skadade, misshandlade, förtalade och förförde människor utan betänklighet. Men tv-serien är likväl stor underhållning.

Men hamnade Clark och hans kompisar efter en vådlig båtfärd i statsminister Tage Erlanders (Claes Malmberg) växthus, där de dricker dennes konjak och att Erlander jagar Clark ut på en brygga och skjuter efter honom med sitt hagelgevär? Eller träffade Clark verkligen statsminister Palme och drack konjak med honom på Harpsund efter Norrmalmstorgsdramat? Och hade Clark verkligen samlag med en flicka ur gisslan på Harpsund strax innan bådas separata möten med Palme? Vad är sanning, osanning vad är skrönor och anekdoter? Det kan nog ingen klara ut, inte ens Clark Olofsson själv går att lita på här. Men det är fortfarande mycket underhållande att ta del hur Clark Olofsson själv såg på sitt liv, oavsett om de sensationella berättelserna är sanna eller inte.

TV-serien lär vara baserad på Clark Olofssons självbiografiska texter och uttalanden. Den är snygg att se, fartfylld och massor av roliga inslag bl.a. där Clark dansar i musikvideos med väktare och fångar i ett fängelse eller dansar linedance med alla på ett färgglatt diskotek. Jonas Åkerlund har snudd på mästerligt skapat en tv-underhållning som roar och oroar och Bill Skarsgård, som är största behållningen, är slängig, rörlig, charmig, rolig och presenterar sin rollkaraktär som alla berörs av, på olika sätt. Jag har mycket trevligt och skrattade ofta mellan de dramatiska scenerna, även då, förresten.

Frestande att sätta full pott på tv-serien om Clark Olofsson, men lite förbehåll har jag ändå om myten av den charmige, kriminelle hjälten och mediapersonligheten. Man lever inte så och gör inte så mot människor, även om han hade kul. Han var till synes en narcissistisk personlighet, utan skrupler.
Fyra filmögon av fem.
2022-05-07