Recension: Den ovillige fundamentalisten

eye eye

den ovilligefundamentalisten
Riz Ahmen som Changez i Den oville fundamentalisten

Regi: Mira NairManus: Ami Boghani efter roman med samma titel av Mohsin Hamid
Speltid: 130 min.
Skådespelare: Riz Ahmen, Kate Hudson, Liev Schreiber m.fl.
Land: USA
Filmmusik: Michael Andrews
Filmfoto: Declan Quinn
Premiär: 3 maj 2013
Distributör: Svensk Filmindustri
Länk till Imdb

Ostig mix av genrer
Jag gick till visningen av den ovillige fundamentalisten med förväntan på, att få se en rätt mörk skildring av hur en välbärgad pakistansk ung man slits mellan den amerikanska drömmen och sina rötter i hemlandet efter terrorattentaten den 11 september. Och det låter ju onekligen intressant.

Det börjar, som väntat, med en rätt snygg och effektiv inledning. En amerikansk lärare blir kidnappad i Pakistan. Därefter övergår historien om Changez (Riz Ahmed) på samma sätt som i Berättelsen om Pi från 2012, med en intervju, där huvudpersonen berättar genom i tillbakablickar. Och här ändras tonen i filmen helt och blir till en framgångshistoria som luktar Hollywood B-film. Man har visserligen blandat in en del humor, men filmmakarna verkar inte ha tagit sin filmidé på allvar hela vägen.   Den unge pakistanske Changez lever den amerikanska drömmen och är på väg att bli a big shot på Wall street. Han inleder ett förhållande med Erica (Kate Hudson), som självklart är släkt med hans chef. Det blir till något som bäst kan beskrivas av uttrycket ”Schlock”, som i svensk översättning betyder “billigt” eller “skräp”. Kärlekshistorien är pinsamt dålig. Den känns bara påklistrad och berör inte alls.

Den ovillige fundamentalisten lyckas ändå leverera några gripande scener och locka till skratt några gånger. Trots de ostiga, smöriga, inslagen, så hålls intresset ändå hjälpligt vid liv av den märkliga basberättelsen.

Jag lämnade visningen med tanken, att hur bra filmen egentligen kunde ha blivit. Men den får ändå två filmögon för att den bitvis lyckas underhålla, men det räcker inte alltid.

2013-04-28
JanEjeF

Jan-Eje Ferling