Recension: Den gröna cykeln

eye eye eye eye eye

GrönaCykeln

Regi och manus: Haifaa Al Mansour
Fotograf: Lutz Reitemeier
Längd: 98 min.
Biopremiär: 8 mars 2013
Filmkategori: Drama.
Skådespelare: Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani, Ahd och Sultan Al Assaf.
Land: Saudiarabien, Tyskland
D
istributör: Folkets Bio
Länk till Imdb

Engagerande om hur tro, hopp och mod kan övervinna hinder
Wadja (Waad Mohammed) är en 10-årig flicka som lever i en förort till Riyadh, Saudiarabiens huvudstad. Samhället är stockkonservativt, men det dämpar inte hennes livslust. Hon lever med sin mor (Reem Abdullah) och sin far (Sultan Al Assaf) som dock sällan är hemma.  Wadjas bäste kompis är Abdullah (Abdullrahman Al Gohani), en pojke i hennes ålder. Wadja drömmer om att köpa en grön cykel för att tävla med Abdullah. Hon kan inte ens cykla och cykeln är dyr. Dessutom ses kvinnliga cyklister inte med blida ögon. Men Wadja har satt upp ett mål och dit ska hon!

Den gröna cykeln är ett samtida porträtt av Saudiarabien och kvinnornas levnadsvillkor där och som regissören Haifaa Al Mansour valt att skildra med sitt drama. Kvinnor kuvas i skolan, i hemmet och även politiskt i samhället. Trots deras begränsade möjligheter, så visar filmen att de tänker, samtalar och har åsikter om det mesta.

Filmen lyfter på ett charmerande sätt fram Wadjas levnadsvillkor och ambitioner. Det är ingen ”stor” historia med ”stora” hjältar, men Haifaa Al Mansour berättar genom Wadja enkelt och intimt om kvinnans komplexa verklighet i landet, somt är en blandning av ålderdomliga och fördomsfulla regler och västvärldens moderna livsstil. För Wadjas mamma är chanserna till förändring inte så stora, men i den villkorslösa vänskapen mellan Abdullah och Wadja spirar hopp och tro på ett mänskligare samhälle.

Haifaa Al Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga filmskapare. Hon studerade regi och film i Sydney och litteratur i Kairo. Hon har tidigare gjort tre kortfilmer och 2005 den omtalade dokumentären Women without shadows. Den gröna cykeln är hennes första långfilm.

Man känner stark empati för Wadja i filmen och kvinnorna omkring henne. Det är både underhållande och inspirerande att se hur hon med livskraft och mod försöker övervinna sina hinder och lyckas komma en bit på väg.

Den gröna cykeln röstades fram som bästa långfilm i tävlingen Publikens val vid Göteborg Internationella Film Festival 2013.

Filmen får högsta betyg, fem filmögon, för dess utmärkta skådespelare, ett spännande manus och filmmakarens skicklighet att berätta en intressant historia.

2013-02-01
AlbertHerranz

Albert Herranz