Recension: Cloud Atlas

eye eyeeye eye

CloudAtlas

Regi: Lana Wachowski, Andy Wachowski, Tom Tykwer
Skådespelare: Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Susan Sarandon, Hugh Grant, m.fl.
Manus: Lana Wachowski, Andy Wachowski, Tom Tykwer, baserat på roman av David Mitchell
Genre: Science fiction, äventyr, drama
Ålder: 15 år
Tid: 172 min.
Land: USA, Tyskland, Hong Kong, Singapore
Sverigepremiär: 22 februari 2013 Distributör: Noble Entertainment
Länk Imdb

Omfattande, men delvis flackt filmepos om kamp för frihet.
I Cloud Atlas vävs sex historier, som spänner över flera århundraden, samman i ett filmäventyr genom tid och rum. Handlingen hoppar från en ödesdiger seglats över Söderhavet, via ett mordmysterium i 1970-talets San Francisco, till en fars om en publicist på ett vårdhem, om ett mord på ett kärnkraftverk, till en berättelse om en stam som lever på ett post-apokalyptiskt Hawaii och till ett framtida Seoul i Sydkorea med mänskliga kloner. Skådespelarna gör flera roller, som överskrider såväl kön som etnicitet genom de olika tidsåldrarna.

Cloud Atlas är en ovanlig film och förvirrande med sina vitt skilda berättelser, i varje fall i början. Men historierna och sammanhangen förtydligas allt eftersom filmen fortgår och summeras till kamp för frihet och kärlek. Tre regissörer delar på regin och det är en stor prestation att göra film av David Mitchells sammasatta roman med samma titel som filmen.

Rollerna spelas av storstjärnor som Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon, Hugh Grant, Jim Broadbent, Hugo Weaving och Ben Whishaw. De flesta aktörerna har flera roller och gestaltar såväl olika kön som etnicitet genom olika tidsåldrar. Stor och konstfärdig satsning har gjort på smink, kostymer och proteser. Och de mycket olika figurerna, som sätts samman, blir trovärdiga, men främst tack vare skådespelarnas insatser.  

Tom Hanks lyser kanske klarast och är med i de flesta historierna, alltifrån som gammal filosof i öppningsscenen, den utsatte fåraherden och till den hämndlystne författaren Dermont Hoggins. Hally Berry gör sin grävande journalist i nutid lika övertygande som den futuristiska hjältinna hon gestaltar och som färdas genom tid och rum i sin kamp för frihet och rättvisa. Hugo Weaving gör skickligt den onde själv och en sadistisk mördare. Doona Bae spelar gripande en klonad servitris och tjänare, som gradvis vaknar upp till kamp för sitt egenvärde och för sitt folks frigörelse.

Filmens centrala tema är frihet från förtryck. Berättelserna är både komiska, dramatiska, oftast underhållande och spännande. Men trots sitt angelägna budskap om frigörelse och kärlek, så stannar filmen vid stor underhållning. Det finns alltför många klichéer av både människor och händelser för att på djupet beröra och kanske omvända oss till bättre medmänniskor och högre moral.

Cloud Atlas är ett imponerande filmepos och får fyra filmögon för sitt eget sätt att berätta sina historier på, för sin skickliga regi och sina fantastiska aktörer. Filmmakarna lyckas hålla vårt intresse vid liv i nära tre timmar, men om Cloud Atlas går till filmhistorien är tveksamt. Filmen gör intryck och inger respekt, men förblir nog en intressant bioupplevelse bland många andra.

2012-12-20
JanEjeF

Jan-Eje Ferling