Recension: De fem legenderna 3D

eye  eye eye

Defemlegenderna
Regi: Peter Ramsey
Manus: David Lindsay-Abaire baserat på bok av William Joyce.
Originaltitel: Rise of the Guardians
Längd: 97 min.
Biopremiär: 30 november 2012
Röster i originalversion: Jude Law, Alec Baldwin,Chris Pine, m.fl.
Ålder: från 7 år
Distributör: UIP

Imdb

Kompetent animation med stereotypt manus – 3D
Jultomten får ett oroande besked att Bäck Mörk är på väg att ta över barnens tro på legenderna. Så han samlar sina väktare, Tandfén, Sandmannen och Påskharen för att bekämpa mörkret. Men mitt i allt avslöjar skaparen av legenderna, Gubben i månen, att en ny väktare har funnits, Jack Frost. Han var en barnslig och opålitlig legend, som inte har funnit sitt kall, utan mest förstör genom att skapa frost och snö när det minst passar.

En oerhört vacker animerad miljö med kristallklara bilder ger filmen ett rejält ansiktslyft. Den är dock ytterst ambivalent. Ena sekunden är filmen väldigt barnslig och andra sekunden levereras smått banala vuxenskämt. Legendfigurerna framstår också som helt annorlunda än de klassiska bilderna visar. Exempelvis har Jultomten tatuerade underarmar med texterna ”naughty” och ”nice”.

Även om 3D-effekterna ibland är slående, så känns de faktiskt onödiga. Filmen klarar sig utan dessa. Filmen är också rörig stundtals och man måste verkligen vara vaksam på vad som händer. Vissa av figurerna är okända för svensk publik, som exempelvis Sandmannen, här mera känd som John Blund. Men eftersom han är uppbyggd av sand, så blir ett namnbyte till svenska svårt.

I slutändan känns det som en typisk animerad film. Den bidrar med skratt och eftertänksamhet, men befinner sig dessvärre långt efter klassiker som Upp och Shrek. Handlingen är ibland besvärande förutsägbar och genusrollerna helt uppochnedvända. Dialogen blandar nutida språk men gammaldags uttryck, som gör att manus ibland tappar tidskaraktär. Tandfén, som blir störtkär i Jack Frost, släpper flera citat som känns både främmande och onödiga år 2012.

Historien kommer inte att finnas kvar i minnet om några månader, men det är ändå en film som kan liva upp en tråkig dag.

Filmen får tre filmögon som betyg och bygger till största delen på den fantastiska animationskvaliteten och de kompetenta röstskådespelarna. Hela Hollywoodeliten verkar delta och ljudarbetet är fantastiskt överlag.
12-11-22
Simon Lundberg