Recension: Cowboys & Aliens

eye eye eye
cowboys&aliens

Regi: Jon Favreau
Speltid: 119 min.
Filmkategori: Action, Sc-Fi
Land USA
Från ålder: 15 år
Premiär: 26 augusti 2011
Distributör: United International Pictures

Snyggt jobb, men vanlig story i förutsägbar western.
Jake Lonergan (Daniel Graig) vaknar upp i öknen utan minne och med ett massivt metallarmband. Han blir överfallen av banditer, men har ihjäl dem och tar häst, hund, kläder och pengar och rider till närmsta lilla stad. Där hamnar han i bråk och fängslas. När Jake ska föras till federala scheriffen i fångtransport, attackeras staden plötsligt av rymdfarkoster, som bombar och fångar in människor. Jake klarar sig och ger sig iväg med stadens krösus, Woodrow Dolarhyde, (Harrison Ford)  på jakt efter monster och deras byten.

Filmtiteln antyder att rymden nu anfaller vilda västern och så sker det också. Hiskeliga aliens far fram och kidnappar folk i ett 1800-tals ökenområde, där cowboys super och vallar kor. Handlingen är densamma, från ett otal sc-fi-filmer, som gjorts i olika miljöer och epoker. Vi vet hur det går och vilka som är goda och onda. Harrison Ford spelar en kaxig rikeman, men mjuknar och blir allt mänskligare och får därför överleva. Graig är den tyste hjälten som inget räds, löser problemen och är på vippen att få den vackra damen Ella Swenson (Olivia Wilde).

Det är välgjort på alla sätt. Miljöer, scenografi, casting, klipp, regi, grafik och skådespeleri. Allt är proffsigt och bra. Men historien är som en matinérulle från 50-talet i s/v, fast i ny kostym. Den yngre generationen gläds åt spänning och fantasi, men vi seniorer längtar efter att bli överraskade och bli berörda. Det är inte tråkigt, men intrigen är alltför bekant.

Graig och Ford ger filmen karaktär och nerv. Med sina yrkeskickligheter vet de exakt vilken blick, kropprörelse eller tajmning det ska vara. Det imponerar. Manus förklarar inte allt, men dialogen är skönt korthugggen och skarp. Det finns sentimentala scener, som slängs in för att förmänskliga figurerna, men det blir bara smetigt och tillgjort. Det är bäst och roligt, när lurviga gubbar gör upp om prestige och revir.

Det blir tre filmögon för välgjort filmmakeri och för Graigs och Fords insatser.
Jan-Eje Ferling