Recension: Cosmopolis

eye eye eye eye  

cosmopolis

Regi: David Cronenberg
Filmkategori: Drama
Längd: 109 min.
Land: France, Canada, Portugal, Italien
Från ålder: 15 år
Premiär: 7 september 2012
Distribution: NonStop Entertainment
Länk:
Imdb

Om rikedomens och kändisskapets fängelse.
Multimiljonären Eric Packer (Robert Pattinson) åker i sin superlyxiga limousine genom Manhattan på väg till sin frisör. Han bevakas av sin livvakt, som rapporterar det ekonomiska världsläget och säkerheten i staden. Utanför bilfönstren pågår det vanliga livet, men också samhällsomstörtande kravaller. Eric har sex med några kvinnor i fordonet och samtalar med olika personer och hans livsstil blir ifrågasatt. Eric inser, att han är ofri och försöker desperat lösgöra sig.

Filmen bygger på Don DeLillos roman, som har bearbetats av David Cronenberg till filmmanus. Det finns risk att marknadsföringen av Cosmopolis ger intryck av actionfilm eller thriller, men den yttre handlingen är sekundär. Brutalt kan man säga, att filmen är mycket snack och lite verkstad.

Dialogerna och replikerna handlar om existentiella frågeställningar och om hur baksidan ser ut av eftersträvansvärd berömmelse och förmögenhet. Hoten ökar liksom rädslor för attentat och förlorad image. Relationer korrumperas och familjeband löses upp. Ensamhet driver till desperation och försök att skapa ett oberoende liv blir förödande.   Cosmopolis är en vacker film, stiliserad, men också fantasifull. Robert Pattinson, från bland annat Twilight saga, har rätt utseende och karisma för rollen som den sköne, rike dandyn, men som håller på att förtvina i sitt överflöd. Pattison utvecklas till en karaktärsskådespelare och i Cronenbergs handfasta regi håller gestaltningen hela vägen.

Hantverket, vad gäller foto, casting, ljud, musik och agerande, är nära fulländningen. Filmcelebriteter, som Juliette Binoche, Sarah Gadon, Kevin Durand och Paul Giamatti, dyker upp i biroller och gör dem med bravur.   Det blir fyra filmögon för en sammansatt, välspelad och välgjord film, men tempot segar och kan tråka ut en publik inställd på fart och action.

2012-08-30
Jan-Eje Ferling