Recension: Child´s Play

Medioker, förutsägbar rysare om dockan Chucky
filmens-betyg-två-av-fem
Regi: Lars Klevberg
Manus: Tyler Burton Smith och karaktärer av Don Mancini,
Medverkande: Aubrey Plaza, Gabriel Bateman, Brian Tyree Henry, David Lewis, Mark Hamill m.fl.
Genre: Skräck
Längd: 90 min.
Censur: från 15 år
Biopremiär: 22 juni 2019
Distributör: Noble Entertainment

Child´s Play 2019 är en remake av regissör Tom Hollands film med samma titel, på svenska Den onda dockan, från 1988. Det har hittills gjorts sju filmer om mördardockan Chucky och även Tv-serier i ämnet.

På Kaslan Industrier i Vietnam tillverkas dockan Buddi, som blivit en stor försäljningssuccé. Skådespelaren Tim Matheson, som medverkat i 186 filmer och Tv-serier, spelar fabriksägaren och chefen Henry Kaslan, som i början av filmen gör en reklamfilm för dockan Buddi. En arbetare på fabriken blir dock illa behandlad av sin chef och gör därför en omprogrammeringen av en docka Buddi, som får katastrofala följder.

Karen Barclay (Aubrey Plaza) arbetar på Zet Market, där dockan Buddi säljs. Hon tjatar sig till ett ex. som lämnats tillbaka och får då den omgjorda, högteknologiska dockan Buddi som hon tänkt som födelsedagspresent till sin 16-årige son Andy Barclay (Gabriel Bateman). Dockan har namnet Chucky och tar en livsfarlig, mänsklig gestalt. När Andy inser, att dockan är ond och farlig försöker han stoppa den innan det är för sent.

Men Chucky är lojal med sin ägare Andy och tar död på hans fiender, verkliga eller inbillade. Katten Ronney blir första offret och följs tätt av Karens älskare Shane, portvakten Gabe, grannkvinnan Doreen och m.fl.

Det blir svårt att demolera dockan Chucky som uppstår och får liv igen. Detektiven Mike Norris (Brian Tyree Henry) försöker stoppa tragedierna liksom mamma Karen men håller själva på att bli offer. När den efterlängtade dockan Buddi 2 introduceras på en Event i Zet Market övergår händelsen till massförödelse.

Ingen av aktörerna gör en särskilt bra insats, inte heller 13-åriga Gabriel Bateman som Andy Barclay trots att Gabriel är en, för sin ålder, rätt erfaren barnskådespelare. Alla roller är stereotyper av olika slag för att passa in i den skruvade skräckisen. Men särskilt spännande blir det inte. Vi anar vad som ska hända, vilket också sker.  Mark Hamill gör dock utmärkt dockan Chuckys röst.

Andys kompisar Pugg (Ty Consiglio) och Jane (Kristin York) är roade av bloddrypande skräckfilmer som de förtjusta flabbar högt åt och tuggar Popcorn till. Sånt måste straffa sig och det är nära att gå illa, men de fattar mod och börjar jakten på dockan Chucky.

Musiken av Bear McCreary håller vanlig skräckstandard, men höjer ändå inte effekten. Den är för tillrättalagd och förutsäger hela tiden det vi redan vet. Därför blir vi inte heller särskild skraja.

Kanske vore det bäst att låta dockan Chucky nu får gå under för gott. Flera filmen på temat verkar bara bli liknande varianter på tidigare filmproduktioner i ämnet.

Två filmögon av fem.
2019-06-20