Recension: Chaos Walking

I alla avseenden en undermålig film
Regi: Daug Liman
Manus: Patrick Ness, Christopher Ford, baserat på boken ”The Knife of Never Letting Go” från 2018 av Patrik Ness.
I rollerna: Tom Holland, Daisy Ridley, Mads Mikkelsen, Demián Bichir, Cynthia Erivo, Nick Jonas, Kurt Sutter, David Oyelowo m.fl.
Genre: Action, Äventyr, Fantasi
Speltid: 109 min.
Svensk biopremiär: 23 juni 2021
Distributör: Nordisk Film

Året är 2257.  På den avlägsna planeten ‘New World’ träffar vi Todd Hewitt (Tom Holland), en ung man som bor i ett samhälle som består av bara män. När de första bosättarna anländer till planeten blir de utsatta för ett fenomen som de senare kommer att kalla ”Bruset”. Det innebar att alla mäns tankar ligger blottade för alla att höra och se, men kvinnor senare kommer inte att påverkas. Vi får veta, att alla kvinnor på planeten blivit mördade av den inhemska rasen av Aliens som kallas för Spacklare. Todd hade aldrig sett en flicka i hela sitt liv. Men när Violas (Daisy Ridley) rymdkapsel kraschlandar på planeten så riskerar Todd livet när han hjälpee henne att hitta ett sätt att kontakta rymdbasen så hon kunde bli hämtad, allt detta medan de jagas av Borgmästaren Prentiss (Mads Mikkelsen).

Chaos Walking var en kaotisk produktion, som kom att överskugga själva filmen. Baserad på första boken i Patrick Ness väldigt populära ‘”chaostrilogi”, spelades Chaos Walking in 2017 med avsikten att släppas på bio någon gång under 2018. Men eftersom filmbolaget och filmskaparna vart missnöjda med slutprodukten, så bestämdes det att man skulle pausa filmens release. Sedan den här filmen först spelades in har Tom Holland etablerat sig som Spider-Man och Daisy Ridley spelade in tre små indie-filmer vid namn Star Wars, som du säkert hört talats om. 

Så att försöka hitta en lucka med dessa två väldigt upptagna skådespelare visade sig vara en riktigt utmaning. Det slutade med att gänget inte kunde komma tillbaka och göra så kallade, “re-shoots” förrän slutet på 2019, två år efter att de avslutat första inspelningen. Av detta märker publiken inge, utom att Tom Holland förändras påtagligt i ålder i hoppen mellan olika scener.

Detta känns väldigt tråkigt, då filmens sfär och story dryper av potential och man förstår varför böckerna är så populära. Filmen Chaos Walking är tyvärr medelmåttig rakt igenom och saknar helt sammanhängande struktur. Det känns ofta som man ser en massa vignetter som klippts ihop i stället för en tydlig story. Scener flyter inte in i varandra på ett naturligt sätt utan allt känns väldigt hoppigt. Nya element introduceras ett flertal gånger i filmen, som sedan inte tas upp igen, något man känner borde vara viktigt för storyn.

Tom Holland och Daisy Ridley gör så gott de kan med ett manus som badar i klyschor och dålig dialog. Daisy Ridley har dessutom nästan inga repliker alls under filmens första halva. Mads Mikkelsen, som tydligen inte är kapabel till att någonsin göra en dålig skådespelarinsats, är utan tvekan filmens ljusaste punkt. ”Bruset” är filmens mest intressanta idé och borde förmedlas på olika sätt, men större delen av filmen används det bara för att uttrycka att Todd tycker att Viola är söt och att han aldrig träffat en tjej tidigare.

Nej, den här filmen är tyvärr riktigt usel. Dålig klippning, dåliga effekter, dåligt manus, trött regi och en story som aldrig riktigt tar fart. Chaos Walking är en film man gott kan undvika.

Jag ger Chaos Walking ett av fem filmögon.
2021-06-23