Recension: Bröllop i Italien

eye eye eye
bröllopiItalien
BRÖLLOP I ITALIEN Pierce Brosnan och Trine Dyrholm.

Originaltitel: Den skaldede frisor (Love is all you need)
Regi: Susanne Bier
Genre: Romantisk komedi
Skådespelare: Trine Dyrholm, Pierce Brosnan, Kim Bodia, Sebastian Jessen, m.fl.
Längd: 116 minuter
Land: Danmark
Ålder: 7 år
Biopremiär: 16 november 2012
DVD- premiär: 27 mars 2013
Distributör: Nordisk Film
Länkt till Imdb

Kvinnorna lyser klarast i förutsägbar och klichéartad komedi.
Danskan Ida (Trine Dyrholm) har avslutat sin cancerbehandling. När hon kommer hem finner hon sin make Leif (Kim Bodia) i sängen med sin unga medarbetare Thilde. Ida reser ensam till dotter Astrids (Molly Blixt Egerlind) bröllop i Italien. Där möter hon brudgummens far, Philip (Pierce Brosnan), som omedelbart gör ett dåligt intryck. Så uppstår konflikter mellan det unga paret och mellan deras anhöriga, men också romantik och roliga situationer.

Med Bröllop i Italien är Susanne Bier tillbaka med en komedi, som har vissa likheter med Mamma Mia. Inte bara på grund av Pierce Brosnan, som gör ännu en av sina medelsålders, eleganta charmörer, utan också filmens handling. Filmen har bra balans på sina ingredienser; passion, svartsjuka, lycka, romantik och bekymmer. Och det fungerar. Mycket är klichéer och mycket känns förutsägbarhet, men lättsamheten friskar upp i novembermörkret, inte minst för den kvinnliga publiken.

Paprika Steen spelar briljant den kärlekskranka och ensamstående mamman Benedikte. Överhuvudtaget, så är det de kvinnliga aktörerna i filmen, som lyser klarast. Deras rollkaraktärer sticker ut och berör.

Susanne Biers regi visar att hon håller ihop trådar och rollfigurer. Hon behärskar filmreglerna för en romantisk film, som man kanske inte minns i decennier, men som roar för stunden. Berättelsen håller publikens intresse vid liv och vi väntar hela tiden på hur det ska gå.

Tre svaga filmögon för en film, som underhåller, men som aldrig riktigt vill landa och inte förmår kryp ur sina stereotyper. Dock ger de kvinnliga aktörerna verkligen valuta för pengarna.

2012-11-08
Camilla

Camilla Käller