Recension: Broken

eye eye eye eye eye
broken
Eloise Laaurence och Tim Roth i Broken

Regi: Rufus Norris
Manus: Mark O’Rowe, baserad i romanen av Daniel Clay.
Längd: 90 min
Filmkategori: Drama
Land: England
Biopremiär: 18 januari 2013
Distributör: Nonstop Entertainment
Länk till Imdb

Rikt persongalleri i en gripande film om barndomens slut.
Den 11-åriga Skunk (Eloise Laurence) bor i en engelsk förort tillsammans med sin äldre bror Jed (Bill Milner), sin pappa (Tim Roth) och den polska barnflickan Kasia (Zana Marjanovic). Skunk känner sig trygg, men en dag blir hon vittne till en misshandel. Denna episod förändrar Skunks tillvaro och även den lugna förortens liv och relationer.

Broken beskriver Skunks resa från trygg barndom till tonårens rädsla och oro. Filmen utforskar gråzonen mellan barndom och tonår, där allt tycks möjligt, men där också rädslan och oförståelsen för vuxenvärlden finns.

Filmfotot ger handlingen rättvisa och övertyger utan att fastna i oväsentligheter. Filmen har ett rikt persongalleri, men moraliserar inte över gestalterna. Handlingen flyr all manikeism och förutfattade meningar. I stället är livets processer, växandet och utvecklingen i fokus.

Broken är den första långfilmen för Rufus Norris, som är en välkänd teaterregissör. Men förstår att teatern, med sin betoning på rollkaraktärer och personregi, påverkat Norris´ konstnärliga skapande även på film. Han förmedlar sin historia med en både kända och okända skådespelare, vilket berikar berättelsen, ger den nyanser av både lekfullhet och mörker. Filmen lämnar efter sig en bittersöt smak långt efter det att sluttexterna har rullat färdigt på bioduken.

Filmen får fem filmögon. Norris gör en lovande långfilmsdebut och har skapat en högst trovärdig historia om livets väsentligheter och som både rör och berör.

2012-11-14
AlbertHerranz

Albert Herranz