Recension: Brev från månen

Vackert filmad och välspelat kärleksdrama som segar i tempo men överraskar i slutet
eye3
Originaltitel: Mal de Pierres (From the Land of the Moon)
Regi: Nicole Garcia
Manus: Nicole Garcia, Jacques Fieschi, baserat på Milena Agus hyllade roman Onda stenar.
I rollerna: Marion Cotillard, Louis Garrel, Alex Brendemühl, Brigitte Roüan m.fl.
Genre: Drama, Romantik
Speltid: 120 min.
Land: Frankrike
Svensk biopremiär: 2 juni 2017
Distributör: NonStop Entertainment

Gabrielle (Marion Cottilard), en kvinna med svaga nerver bryter ihop fullständigt, efter hon att blivit avvisad av sin lärare som hon var förälskad. Hennes mor uppmanar dottern att hitta en stabil man att gifta sig med. Modern tar kontakt med en av gårdens arbetare José (Alex Brendemühl) och erbjuder honom ekonomisk kompensation om han gifter sig med dottern.  Det blir ett arrangerat äktenskap, där ingen av parterna är förälskad i den andre.

Det nygifta paret flyttar till kusten, där de lever i ett kärlekslöst och till synes kallt förhållande. Gabrielle får missfall och läkarna konstaterar att hon antingen måste genomgå en behandling eller operation för att kunna bli gravid igen. José uppmanar henne att ta in på ett rekreationshem i Alperna för att behandlas för sin åkomma. Där möter hon den snygga och spännande krigsveteranen André Sauvage (Lois Garrel) som väcker starka känslor av åtrå och kärlek hos henne. Hon flyr verkligheten in i sin fantasi.

Filmens huvudkaraktärer är den kärlekstörstande Gabrielle, hennes spanske make José, som är trygg och stabil samt den charmerande och fängslande löjtnanten André Sauvage. Filmen är således ett triangeldrama med olycklig kärlek, längtan efter frihet och passion

Brev från månen utspelar sig på olika platser i Frankrike och de inledande scenerna på den franska landsbygden och när vid tiden för giftermålet i scener från kusten. Scenerna från rekreationscentret utspelar sig i de bildsköna alperna. Att döma av kostymer, rekvisita och scenografi, så utspelar sig filmen under 1940–1960 talet.

Det romantiska kärleksdramat innehåller lysande skådespelarinsatser av inte minst Marion Cottilard, som på ett skickligt och inkännande sätt gestaltar den sköra Gabrielle. Fotot är fantastiskt vackert och de valda miljöerna likaså. Men en stor del av filmen upplevs som en seg historia, där berättelsen inte förs framåt i tillräckligt snabb takt för att intressera och engagera. Filmen bjuder dock på ett oväntat och överraskande slut.

Brev från månen visades i tävlan under Cannes filmfestival 2016 och där Nicole Garcia nominerades till Guldpalmen. Vid César Awards, Frankrike, nominerades filmen till åtta8 César-priser, som är den franska motsvarigheten till Oscar.

Filmen får tre filmögon av fem.
2017-04-13