Recension: Boy Erased

En ytterst angelägen och engagerande film
eye4
Regi: Joel Edgerton
Manus: Joel Edgerton, baserat på boken Boy Erased av Garrard Conley
I rollerna: Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Joel Edgerton, Cherry Jones, Michael “Flea” Balzary m. fl.
Genre: Biografi, drama
Speltid: 115 min.
Censur: 7 år i vuxens sällskap (annars 11 år)
Svensk biopremiär: 16 november 2018
Distributör: Universal Pictures International

Filmen Boy Erased bygger på Garrard Conleys självbiografi ”Boy Erased: A Memoir” från 2016, om hur en tonåring och gay ställs inför valet av sina fundamentalistiska kristna föräldrar att antingen förskjutas av familjen eller delta i kyrkans konversionsterapi, Love in action, för att ”bota” hans homosexualitet och omvända honom till heterosexuell.

Huvudpersonen i filmen är 19-årige Jared Eamons (Lucas Hedges) som hamnar i svåra dilemman; att lyda sina religiösa föräldrar, kyrkan, Bibeln, ledaren för omskolningsprogrammet Victor Sykes (Joel Edgerton), Gud eller att stå upp för sanningen om sig själv, att han är genuint gay. Det är en smärtsam och dramatisk resa filmen återger och ibland nästa svår att se, hur unga människor misshandlas, skuldbeläggs, hotas och trakasseras för sin sexuella läggning, i Guds namn. Man vill tro att det hela är fiktion, att vårt moderna samhälle inte rymmer så fruktansvärda metoder för att omprogrammera människor mot deras sanna natur. Men konverteringsterapin är fortfarande utbredd och finns i nästan hela världen.

Under filmen falnar hoppet ibland. Det massiva motståndet unge Jared möter verkar kompakt och oövervinneligt. Programledaren Victor Sykes tycks allsmäktig och för mig vara mentalt störd och utan medkänsla. Hans metoder är att förnedra och slå demonerna ur sina klienter med Bibeln och med våld tvinga dem att låtsas något de inte är, ”fake it til you make it!”). Man känner desperat, att någon utomstående auktoritet måste komma in och stoppa den farliga, livsfientliga processen. En ung man i gruppen klarar inte pressen och tar livet av sig. Men, tack och lov, så vågar någon resa sig upp och få slut på misshandeln. Den kommer från ganska oväntat håll och känns oerhört befriande.

Lucas Hedger gör Jared med just den sårbarhet och osäkerhet en yngling kan ha. Hedger gestaltar också utmärkt den gripande processen, när han fattar mod och med hjälp kan övervinna motståndet och sina rädslor. Lucas Hedges var nominerad 2017 till en Oscar för bästa biroll i Manchester by the Sea.

Föräldrarna till Lucas är Nancy Eamons, (fint spelad av Nicole Kidman) och Marshall Eamons (otäckt bra agerat av Russel Crowe) och den sadistiske och känslokalle programledaren Victor Sykes görs övertygande av Joel Edgerton, som också är filmen regissör och manusförfattare.

Nicole Kidman har medverkat i 85 olika film- och tv-produktioner med början 1983 i Bush Christmas. Hon är rikt belönad med filmpriser under åren och vann 2003 en Oscar som bästa skådespelare i The Hours. Russel Crowe vann 2001 en Oscar för sin huvudroll i Gladitor från 2000.

Filmens passande soundtrack ”Revelation” är skriven och framförd av Troye Sivan och Jon Thor Birgisson.

Slutscenerna, när texterna rullar, ser vi bilder från den verklige Lucas Hedger, nämligen Garrard Conley med sina föräldrar i trevlig samvaro. Conley lever med sin make i New York.

Filmen kunde kanske gjorts tekniskt bättre på flera sätt. Det kan man säga om många, bra filmer. Men budskapet i Boy Erased går tydligt fram och väcker känslor av olika slag och filmen är med sitt innehåll ytterst angelägen i vår tid. Men Boy Erased måste ändå bedömas som en filmproduktion med alla de kompetenser som förenas till att skapa en bra slutprodukt.

Filmen får fem filmögon för sin angelägenhet, men en svag fyra av fem som filmproduktion i sin helhet.

2018-11-10