Recension: Blondie

eye  eye eye

blonide

Regi och manus: Jesper Ganslandt
Genre: Drama
Skådespelare: Carolina Gynning, Helena af Sandeberg, Alexandra Dahlström, Marie Göranzon m.fl.
Längd: 88 Minuter
Land: Sverige
Biopremiär: 23 november 2012
Dvd-premiär: 27 mars 2013
Distributör : Nordisk Film
Imdb

Stark filmdebut av Carolina Gynning i ett välgjort relationsdrama.
Blondie handlar om tre systrar Elin (Carolina Gynning), Katarina (Helena af Sandberg) och Love (Alexandra Dahlström). De lever olika liv och på olika platser. Elin är en framgångsrik modell i Milano. Love gör karriär i London och Katarina bor i Sverige och är den enda av systrarna som är gift och har familj. Systrarna återvänder till sitt barndomshem för att fira sin mamma Sigrid (Marie Göranzon), som fyller 70 år och som ska ha en stor fest.

Blondie är ett relationsdrama och skildrar konflikten mellan de tre systrarna, men även med deras mamma. Filmen är gjord i tre akter. Den första är flörtig och ytlig, där vi får en glimt av systrarnas nutida liv. I andra akten är relationerna och konflikterna i fokus och i tredje akten tar regissören Jesper Ganslandt med oss till uppgörelsen, förlåtelsen och förståelsen i familjen.

Filmen är välgjord och det finns en underton, som Jesper Ganslandt antyder och som får oss att vilja förstå systrarnas agerande på ett djupare sätt. Vi ser glimtar av deras liv som barn och unga och som delvis förklarar deras förhållande till varandra.

Carolina Gynning gör en fin insats i sin filmdebut i rollen som Elin, den glada partytjejen. Helena af Sandberg gör Katarina på ett fascinerande och trovärdigt sätt. Lova är yngst av systrarna och Alexandra Dahlström gör henne känslostark och egensinnig. En fin eloge också till Olle Sarri i birollen som Janne, maken till Katarina. Han gör honom till en snäll, men något oansvarig och drömmande familjefar.

Jesper Ganslandts manus har ett modernt, ungdomligt språk och blandar ofta in engelska uttryck. Det kontrasterar den svala och välvårdade mamma Sigrids lite mer gammaldags talesätt.

Filmen har ett fint foto och både manus och berättelsen känns genomarbetade. Flera av scenerna finns kvar i minnet efter man lämnat biografen, liksom en del dialoger och karaktärernas spännande relationer. Men filmen saknar nytänkande och handlingen känns som om den berättats tidigare och bättre. Trots ansträngningarna att visa komplexiteten i karaktärernas samband, så stannar det på ytan.

Blondie är uttagen till både Venedigs och Torontos Internationella Filmfestivaler.

Filmen får tre starka filmögon, framförallt för Gynnings fina rolldebut som Elin, men också för ett välskrivet manus och för Jesper Gansladts utmärkta regi.
2012-11-07
Camilla Käller