Recension: Bobby Fischer against the world

eye  eye eye eye

bobbyfisher

Regi: Liz Garbus
Speltid: 93 min.
Filmkategori: Dokumentär
Land: USA
Premiär: 14 oktober 2011
Från ålder: Barntillåten
Distributör: Nonstop Entertainment

Välgjord dok om geni och dårskap.
Bobby Fischer anses av många vara den bästa schackspelaren genom tiderna och personifierade länken mellan det geniala och det bisarra. Dramat om Fischer och hans karriär är fascinerande, allt ifrån hans kaotiska barndom till hans rockstjärnestatus som världsmästare och som det kalla krigets ikon och senare som landsflykting.

Fischer var ett underbarn och började som 6-åring att spela schack som besatt och ägnade sig egentligen inte åt något annat under sitt 64-åriga liv. Han var född av judiska föräldrar, växte upp utan sin biologiske far, men bodde, tills han var 16 år, hos sin komplicerade mor, som blev läkare och politisk aktivist. Filmen skildrar Fischers liv, både den kände och den okände, underlige, men karismatiske kändisen, som blev en bricka i storpolitikens prestigespel mellan öst och väst.

Matchen om världsmästartiteln mot ryssen Boris Spasskij i Reykjavik 1972 fick stor uppmärksamhet i media och fick en kaotisk inledning, då Fischer inte dök upp förrän prissumman ökats och ekonomiska garantier ställts.

När schackframgångarna klingade av blev Fischer en skygg ensling och utvecklade en paranoid läggning med aggressiva antisemitiska och även antiamerikanska idéer, som blev besvärande för hans omgivning. Mitt under kriget i dåvarande Jugoslavien, åkte Fischer dit och tävlade, vilket gjorde att han bröt amerikansk lag och blev åtalad med risk för miljonböter och fängelsestraff upp till 10 år. Fischer valde att bli landsflykting och fick senare politisk asyl på Island, där han avled 2008.

Filmen visar det absurda pris Fischer fick betala för att nå sina legendariska segrar och hur detta påverkade hans psyke. Regissören Liz Garbus, som tidigare Oscarnominerats, har samlat sällsynt arkivmaterial och visar spännande intervjuer med dem som stod Fischer nära. Det är välgjort och mycket intressant och visar människan Fischer bakom hans häpnadsväckande begåvning och storartade framgångar, men också hans kriser och splittrade personlighet.
Det blir fyra filmögon för en lysande dokumentär om en schacklegend och ett fascinerande människoöde.

111006
Jan-Eje Ferling