Recension: Bill Cunningham New York

eye  eye eye eye  

bill cunningham

Regi: Richard Press
Filmkategori: Dokumentär
Längd: 84 min.
Land: USA
Från ålder: – –
Premiär: 31 augusti 2012
Distribution: NonStop Entertainment
Länk: Imdb

Mode viktigare än människor för mästerlig gatufotograf.
Bill Cunningham har cyklat runt på gatorna i New York de senaste 40 åren och spontant fotograferat människor och deras skor och kläder för stora dagstidningar och modemagasin. Hans arbete är hans passion och enda sysselsättning. Inte ens hans vänner och kollegor vet något om Bills privatliv, men har bara gott att säga om honom som yrkesman och person.

Det tog Richard Press tio år att göra filmen, varav åtta för att övertyga Bill och två för att göra den. Bill är en varm och gladlynt person, men har inget intresse av personkult eller celebriteter, bara vad de går och står i. Han rör sig också i de stora sociala sammanhangen och plåtar rika och berömda, men trivs bäst på sin 29:e cykel (28 har blivit stulna), när han oförskräckt vinglar runt utan hjälm på gatorna. Han dirigerar fordon och människor som det passar honom och hans arbete.

Bill bor i en liten etta i Carnegie Hall som är fullproppad med arkivskåp och bildböcker, men är uppsagd tillsammans med andra privata hyresgäster. I en intervju på slutet får Bill två personliga frågor, om han någonsin varit engagerad i någon romans och varför han går i kyrkan varje söndag. Bill svarar uppriktigt, att han aldrig haft någon kärleksrelation och börjar plötsligt gråta, när kyrka och tro kommer på tal.

Bill säger mycket tänkvärt, att “den som söker skönheten, finner den”, att “mode gör att vi står ut med vardagen” samt att “pengar är ointressanta, men friheten allt”. Han lever själv upp till sina deviser.

Det är en mycket spännande dok om en nutida personlighet, som lagar sin trasiga jacka med tejp och lever på kaffe och sandwich, men som också tar emot höga utmärkelser i Paris för sitt arbete. Bills charm och livliga sätt går som ett ljus genom filmen och man är tacksam för att genom film nu fått stifta bekantskap med denna diskreta ensamvarg, som beundras och respekteras av alla, som vet vem han här.

Fyra starka filmögon för en intressant och underhållande dok om en fascinerande person och hans livsverk.
Jan-Eje Ferling