Recension: Bedragaren

eye  eyeeye eye

bedragaren

Originaltitel: Arbitrage
Regi och manus: Nicholas Jarecki
Kategori: Thriller, drama
Skådespelare: Richard Gere, Susan Sarandon, Brit Marling, Laetitia Casta, m.fl.
Tid: 107 minuter
Ålder: 15 år
Premiär: 9 november 2012
Distributör: Svensk Filmindustri
Imdb

Thriller där lögn och svek är verktyg att nå mål.
Finansmannen Robert Miller (Richard Gere) äger ett framgångsrikt bolagsimperium och har en fin familj. När han vill sälja sina företag, investerar han i hemlighet stora, lånebelopp i ett av sina dotterbolag för att blåsa upp dess marknadsvärde. Dottern Brooke är placeringschef i sin fars företag och avslöjar bedrägeriet. Problemen hopar sig allvarligt både juridiskt och äktenskapligt, när han dessutom smiter ifrån en bilolycka, där hans älskarinna omkommer.

Bedragaren är en välspelad thriller, som inte har pistoler och knytnävar som medel för problemlösning. I stället är manipulation och oärlighet verktyg, som tvingar andra på knä och få dem att medverka i härvor av girighet och hänsynslöshet.

Richard Gere spelar briljant den stressade magnaten och familjefadern Robert Miller vars välfärd och trovärdigt hotas och som sviker alla för att vinna själviska fördelar. Ordet förlåt missbrukas flitigt av finansmannen Miller i hans försök att sopa sina bedrägerier mot närstående och medarbetare under mattan. Det är upprörande och stämmer till eftertanke.

Casting är genomgående mycket bra och Richard Geres konstnärliga mognad och ålder ger huvudrollen tyngd och auktoritet. Dottern Brooke Miller, som blir det moraliska offret i spelet om makt och pengar, spelas gripande och övertygande av Brit Marling. Susan Sarandon visar scenisk närvaro och yrkesskicklighet i den mindre rollen som hustrun fru Miller och ger tillsammans med Gere stjärnglans till filmen.

Bedragaren har ett bra manus och teamet Jarecki och Gere är en närapå mästerlig kombination av artisteri och redskap. Filmens tempo, filmfoto och musik bidrar till att göra Bedragaren till en stark filmupplevelse, där Gere förmodligen gör sin bästa filmroll hittills.
121102
Jan-Eje Ferling