Recension: Återträffen

eye eye eye eye

Återträffen
Anna Odell i Återträffen.

Regi och manus: Anna Odell
Skådespelare: Anna Odell, Anders Berg, Rikard Svensson, Sanna Krepper, Sara Karlsdotter, Christopher Wollter m. fl
Speltid: 83 min
Genre: Drama
Premiär: 15 november 2013 på Stockholms Filmfestival
Distributör: TriArt film
Länk till Imdb

Stark debut för Anna Odell!
Återträffen har redan rönt stor framgång runtom i Europa där den har bland annat belönats med det prestigefyllda kritikerpriset för Bästa debutfilm i Venedig.

Konstnären Anna Odell spelar sig själv och grunden i filmen är den återträff som hennes gamla högstadieklass ska ha efter 20 år. Hon låter skådespelare gestalta sina forna klasskamrater och resultatet blir en stark, ångestladdad uppgörelse med fastlåsta gamla hierarkiska strukturer och den mobbing hon utsattes för.

I verkligheten var Odell den enda som inte blev bjuden till återföreningen för klass 9 C. I filmen spelas ett metascenario upp där vi, häng med nu, tar del av vad Anna tror skulle kunna ha ske, om hon hade blivit bjuden och som var anledningen till, att hon aldrig fick någon inbjudan.

Igenkänningsfaktorn i den råa gruppdynamiken mellan klasskamraterna är hög och man får svårt att värja sig. Skådespelarna får sedan möta hennes forna klasskamrater och de befintliga möten som ägt rum, och även de gestaltas av skådespelare. Greppet är nervigt, roligt och starkt.

Anna Odell utmanar gränserna för dokumentär och fiktion och med Återträffen skapar hon ett intressant samtidsdrama som garanterat kommer att bli vinterns snackis.

Filmen har svensk premiär på Stockholms Filmfestival 2013 där den också är nominerad för Bronshästen.

Filmen får fyra ögon.
2013-10-18
MariaLjuslin3

Maria Ljuslin