Recension: Orion

eye eye

 Orion3
Filip Berg och Fortesa Hoti i Orion.

Regi: Elias Kababa
Manus: Johan Häll
Skådespelare: Filip Berg, Fortesa Hoti, Johannes Brost, Jessica Zandén, Viktor Linnér m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 96 min.
Land: Sverige
Från 11 år
Distributör: TS Produktion

Filip Berg briljerar i svag kontext.
När jag först hörde talas om filmen Orion var år 2009, då inspelningarna precis dragit igång. Det namn som syntes i pressen var självklart bloggdrottningen Isabella Löwengrip, som har en liten roll i filmen. Sedan hördes inte mycket ifrån produktionen, som egentligen var tänkt att gå upp på bioduken 2010. Den som väntat kan nu äntligen sjunka ner i biostolen och uppleva regissören Elias Kababas långfilmsdebut.

Orion tar sin början i Tonys vänskap med den teatergalna Anna, som är den tillflykt han behöver för att komma ifrån sin trasiga familj. Tonys mor är en naiv kvinna som inte kan stå upp för sig själv. Den man som Tony en gång i tiden kallade ”pappa” har aldrig levt upp till en sådan. När hans far släpps ur fängelset river det upp gamla sår och Tony dras in på en destruktiv bana med alkohol och droger. Anna drar sig undan när Tony behöver henne som mest. Det visar sig snart att Anna bär på egna mörka hemligheter.

Fortesa Hoti, mest känd för sin medverkan i SVTs ”Andra Avenyn”, är okej i rollen som Anna, men det är utan tvekan Filip Berg (Tony) som bjuder på den starkaste skådespelarinsatsen. I scenerna med sin far, gestaltad av Johannes Brost, lyckas de båda med tonfall leverera repliker och korta blickar som ger oss en inblick i hur djupa såren emellan dem är. Detta är välspelat av båda. Jessica Zandén, som de flesta känner igen från Falk-filmerna, spelar trovärdigt Tonys handfallna mor med alla de klichéer rollen har.

Speltiden är strax över 90 minuter, men jag får känslan att manuset hade gått att filma på 35 minuter. Filmen bitvis känns urvattnad och trots skådespelarnas tappra insatser saknar dialogen djup. Elias Kababas, som med Orion gör sin långfilmsregidebut, lyckas inte leverera samma kvalité i detta längre format som han gjorde med sina kritikerrosade kortfilmer.

Orion skulle snarare kunna vara en viktig film för högstadieelever i information- och diskussionssyfte än någon man sätter sig och ser en fredagskväll. Orion kommer därför inte att hamna i min permanenta samling.

Orion får två filmögon av fem.
2013-10-19
AlexandraAlgerydh

Alexandra Algerydh