Recension: ASTÉRIX & OBLÉLIX OCH BRITTERNA

eye eye
asterix

 

Genre: Komedi/familj/äventyr
Land: Frankrike
Regissör: Laurent Tirard
Skådespelare: Gérard Depardieu, Edouard Baer, Fabrice Luchini, Catherine Deneuve
Manus: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron
Producenter: Olivier Delbosc, Marc Missonnier
Originaltitel: Astérix et Obelix: Au service de san majesté
Svenska Röster: Suzanne Reuter, Marie Serneholt, Allan Svensson, Marie Richardson, Fredrik Hiller, Måns Nathanaelsson, Freddie Åsblom, Gunnar Ernblad och Anton Körberg.
Längd: 110 min
Sverigepremiär: 9 november 2012
Distributör: Noble Entertainment
Imdb

Gérard Depardieu står för värme och hjärta i en annars rörig familjefilm.
Astérix & Obélix och britterna är ett nytt äventyr om våra vildsvinsälskande vänner och deras magiska trolldryck. Fixfax, som är kusin med Asterix, har fått i uppdrag av drottning Corderlia av England (Catherine Deneuve), att hjälp dem i kriget mot romarna. Fixfax berättar för drottning Cordelia om den magiska trolldrycken, som gör folk starka och den finns i byn Gallien. Fixfax blir då beordrad att hämta den.

Fixfax åker till Gallien för att hämta tunnan och tar även med sig Astérix och Obélix samt några vänner hem. De korsar de den brittiska kanalen, men möter motstånd på vägen och resan hotas av stridslystna romare, som försöker ta tunnan med trolldrycken. Den fartfyllda hemresan kommer vännerna sent att glömma.

Gérard Depardieu ger ett varmt och jovialt intryck som Obélix. För övrigt är filmen mest rörig. Filmmakarna blandar ironi, parodi och överdrivet skådespeleri för att förstärka komiken. Dessutom vill de få in lite i vett och etikett och deras ansträngningar blir tråkiga i längden. Regissören Laurent Tirard vill tillfredställa en alltför bred publikgrupp och resultatet blir en film, varken helt för barn eller vuxna.

3D-tekniken fungerar utmärkt här. Den gör filmen levande och förstärker känslan av levande sagomiljö. Det finns ljusglimtar att bli berörd av och framförallt få skratta åt och som lyfter filmen ifrån en annars helt intetsägande spelfilm med en älskad tecknad seriefigur.

De svenska rösterna låter engagerade när de gestaltar rollkaraktärerna, men deras försök blir överdrivet barnsliga och ibland även löjligt oäkta.

Filmen får 2 filmögon, främst för Gérard Depardieu, som är ett säkert kort och ger värme åt filmen, men även de ljusglimtar där parodi och Ironi möts och på ett förträffligt sätt lyckas att ge oss några goda skratt.
2012-10-21
Camilla Käller